Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SLM opdoeken en personeel salaris blijven betalen tot pensioen, is verstandiger!

SLM opdoeken en personeel salaris blijven betalen tot pensioen, is verstandiger!

Recent doemt weer een deprimerend nieuwsbericht op bij een van de collega-kranten. De SLM zou weer honderden passagiers uren in het vliegtuig hebben opgesloten in Amsterdam om na al die uren nog steeds niet te kunnen vertrekken. Ik werd benauwd van het lezen van het nieuwsbericht alleen al laat staan als je uren achter elkaar opgesloten moet zitten in een vliegtuig zonder dat het vliegt. En dit is niet de laatste keer dat we dergelijke berichten zullen lezen. Het gaat door totdat SLM compleet en keihard failliet is en dat moment kan zich niet snel genoeg voordoen.

De president moet ook een keer uren in een SLM-vliegtuig opgesloten worden
Al die arme mensen die keer op keer hun geloof en vertrouwen leggen, trots op hun national carrier, het debacle SLM. Dit allemaal terwijl de president in New York zit en nooit enige vertraging hoeft mee te maken. Ik vraag me dan af, hoe hij zich zou voelen, om hard verdiende knaken te moeten betalen aan een vliegmaatschappij (die de slechtste service ter wereld levert), om vervolgens uren opgesloten te zitten om daarna nog steeds niet te kunnen vertrekken. Ik denk dat hij het een keer moet meemaken dan weet ik wel zeker dat SLM binnen 24 uur opgedoekt wordt.

Ik vraag me ook nog steeds af, wat men in de SLM ziet wat u en ik niet zien. Waarom vliegt men nog steeds met SLM? Hoe dom trots moet je zijn om een bloeddorstige asema die al decennialang rijp is voor faillissement nog steeds in de lucht te houden? Als je zo graag pom met rijst wil eten, omdat KLM-rookworst voorschotelt op haar vluchten, dan hoef je niet met SLM te vliegen. Je kunt gewoon met een lekkere gemberbier en een grote bos bloemen bij een lieve tante langsgaan voordat je vertrekt met de KLM.

Wat waren de plannen van de SLM-gang, waar zijn die documenten?
Het is ongelooflijk dat er nu alweer 3 jaar voorbij zijn en SLM nog steeds niet een fatsoenlijke op tijd vlucht kan verzorgen. Terwijl de voormalige SLM-gang bijstand krijgt van de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, namen gezuiverd moeten worden, bloedt het volk van Suriname nog steeds voor geldslurper van de Surinaamse overheids-asema.

Zie hier een duidelijke casus, SLM als zombiebedrijf, waar de minister van Financiën keihard bij wanpresteert. Wetende dat het bedrijf nooit op dezelfde manier winstgevend kan worden en zonder plan (want ook de plannen van de SLM-gang, heeft het volk van Suriname nooit gezien), worden er dagelijks miljoenen gestopt in een bodemloze put die SLM heet. De OMO’s (Open Market Operations), zijn al mislukt, het volk is verarmd terwijl andere er bakken met geld aan hebben overgehouden.

Ditzelfde is nu ook gaande met het zombiebedrijf SLM. Waar is dat plan dat de SLM-gang ooit had opgesteld? Heeft iemand ooit 1 letter uit dat plan kunnen zien en kunnen lezen? En als die plannen zo geweldig goed waren waarom schiet het nog steeds niet op met de SLM?

Waarom laat men het volk van Suriname zo sadistisch pinaren; criminaliteit op een historisch hoogtepunt, medische zorg op een historisch dieptepunt, koopkracht op een historisch dieptepunt, inflatie op een historisch hoogtepunt en de gedevalueerde SRD-koers op een historisch hoogtepunt, terwijl er aan de andere kant een bedrijf als SLM, dat absoluut geen bestaansrecht heeft, blijft voortbestaan? Dit is onbegrijpelijk.

De eenvoudige oplossing waar het volk direct wat aan heeft
Zij die roepen, dat het om de werknemers gaat zeg ik het volgende; reken een keer rationeel uit wat het volk van Suriname kwijt zou zijn als, SLM morgen zou ophouden te bestaan, we alle personeel van SLM gewoon hun salaris zouden doorbetalen tot aan hun pensioen. Reken uit hoeveel er bespaard zou worden als we speciaal voor de SLM een uitzondering maken en iedereen die daar werkt een inkomen garanderen totdat ze wat anders hebben gevonden.

Deze beslissing zou het volk van Suriname veel geld besparen. Er zouden tientallen miljoenen US-dollars bespaard kunnen worden die nu worden uitgegeven aan de aanschaf van kerosine, onnodige landingsrechten en andere aangekochte services die horen bij het in de lucht houden van de SLM. Deze besparing zou dan verstandiger uitgegeven kunnen worden aan onderwijs, bestrijding van criminaliteit en betere medische zorg en de aanschaf van medicijnen. Soms moet je een vingerkootje afhakken om te voorkomen dat je hele arm rot.

Een land dat iedere cent moet omkeren, moet nadenken hoe die te gebruiken, verspilt iedere dag geld, miljoenen SRD’s aan het proberen te redden van een miljoenen slurpend bedrijf dat gewoon nooit en te nimmer te redden is. Het is niet het juiste moment, in een diepe monetaire en sociaal maatschappelijke crisis om geld te blijven uitgeven aan een bedrijf dat niets en danook niets toevoegt aan de opbouw van het land en volk. Als SLM morgen ophoudt te bestaan zal niemand het missen in de wereld en ook niet in Suriname.

Wel zou het volk van Suriname meer geld overhouden voor andere noodzakelijke verbeteringen zoals gezondheidszorg en criminaliteitsbestrijding, wellicht ook betere infrastructuur, waar men direct een verbetering in het dagelijks leven zou merken.

Nadat De Haan de rivier overzwom, was er even babari in Suriname, toen heeft de president snel een doksa benoemd die ervaring had met vliegen. Met een toverspreuk was SLM het best draaiende bedrijf van de wereld en iedereen moest vergeten hoeveel geld SLM iedere dag verbrand zonder te vliegen.

Wel, wel, wel, SLM is een vliegmaatschappij waar kippen die vervoerd worden urenlang opgesloten zitten zonder een millimeter te vliegen!

Maar wanneer gaat men dit begrijpen?

Dr. Ashwin Ramcharan RO