Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SLM in de wolken: ‘We komen van ver’

SLM in de wolken: ‘We komen van ver’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Terwijl het applaus doorbreekt na de landing van ‘The Pride of Suriname’ klinken de tonen van ‘Ai Sranan’ van wijlen Max Nijman door in de cabine. Het is een emotioneel moment en het personeel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) deelt haar blijdschap met de passagiers. “We zijn blij dat u dit moment met ons wil delen. We zijn heel blij met het in ons gestelde vertrouwen. Dit is voor ons een bijzonder moment, we komen van heel ver”, klinkt Natascha Nuboer, purser op de PY993, met trillende stem.

“Inderdaad, na ons dieptepunt van vorig jaar, is dit een emotioneel moment”, deelt een goedlachse steward met de Ware Tijd. Het is de eerste commerciële vlucht van de Airbus A340 onder de vlag van de SLM.

“We zijn er nog niet, maar vandaag zijn we trots”

TCT-minister Jubithana

De maatschappij heeft van het Europees Agentschap voor de Veiligheid (EASA), de EASA TCO-goedkeuring (Third Country Operator) ontvangen. Daarmee mag het bedrijf vluchten uitvoeren van en naar Europa. Ook van Inspectie Leefomgeving en Transport van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstraat, is goedkeuring ontvangen en in Brussel is de A-check uitgevoerd.

Bijzonder

De afhandeling op Schiphol in Amsterdam verliep gisteren zonder al te veel drukte. De stagnaties die er waren, waren vooral om passagiers die afwijkende bagagegewichten hadden of probeerden samen te wegen om overvracht te voorkomen. Eenmaal boven om in te checken is het duidelijk dat het gaat om een bijzondere gebeurtenis.

De waarnemend directeur van de SLM, Steven Gonesh, de ambassadeur van Suriname in Den Haag Rajendre Khargi, en de minister van Transport, Communicatie en Toerisme in Suriname, Albert Jubithana, houden een korte toespraak om aan te geven hoe bijzonder dit moment is. “We hopen snel betere cijfers te kunnen halen na de wederopstart van deze route met ons eigen toestel”, zegt Khargi.

“We hopen elke keer hoger en hoger te komen op vertrouwde vleugels. We zeggen iedereen dank voor het in ons gestelde vertrouwen en het is de bedoeling dat de SLM haar dienstverlening ook gaat verbeteren”, klinkt Jubithana optimistisch.

TCT-minister Albert Jubithana spreekt het publiek toe in vertrekhal 7 van Schiphol.

Herstelplan

Gonesh ziet dit als een hele mijlpaal voor de SLM, een significante als onderdeel van het ‘Going Forward’-herstelplan van de SLM. “Ja, een bijzonder moment. We hebben in januari ons eerste vliegtuig mogen inzetten en nu nemen we dus weer de route Paramaribo-Amsterdam-Paramaribo  in eigen beheer in gebruik. We zijn van plan om in juli ons derde toestel in te zetten en zijn hiervoor bezig met de leasemaatschappij. Die derde kist zal als alles goed verloopt op de regionale routes worden ingezet.”

Gonesh is ervan overtuigd dat alle directeuren vóór hem, onder wie zijn laatste voorganger Paul de Haan, hun best hebben gedaan het bedrijf te redden. “Maar nu zijn de omstandigheden mogelijk wat gunstiger.”

“Concurrentie is goed. Dat de SLM dit kan bieden is dus positief”

Gezagvoerder John Charles

Jubithana is, gezien de openstaande schuld van de SLM van 75 miljoen US dollar, toch voorzichtig optimistisch wanneer hij zegt dat hij trots is voor Suriname. “We zijn er nog niet, maar vandaag zijn we trots. Voor de regering en het reizende publiek is het een mooi moment om dit project te kunnen behouden, zodat we onze mensen een aantrekkelijk tarief kunnen aanbieden en om toeristen gelijk bekend te maken met het ‘Suriname gevoel’.”

Proefkonijn

De passagiers die aan boord gaan, zijn aan het begin een beetje lacherig. “Ze konden ons zeggen dat we als proefkonijn zouden dienen.” Maar na de vlucht waarbij het cabinepersoneel zich bijzonder heeft ingezet, klonken alleen maar lovende woorden. ”Jongens dankjewel en ik blijf SLM vliegen”, zeggen vele passagiers, terwijl de crew met een brede glimlach de complimenten in ontvangst neemt.

Ook één van de gezagvoerders van de Airbus A340 is ingenomen dat de SLM met dit toestel de mid-Atlantische route weer zelf onderhoudt. “Concurrentie is goed. Dat de SLM dit kan bieden is dus positief. Ik ben Fransman, maar ik ben echt blij voor het land en voor SLM. Ik vlieg nog een jaar door en dan ben ik 65 en moet ik stoppen”, zegt John Charles, die de Airbus A340 voor de derde keer vloog.

Hij beschrijft de samenwerking met de crew als “zeer bijzonder”. “Het zijn blije en gemotiveerde mensen.” Voordat op de Johan Adolf Pengel Luchthaven werd  geland, deed de ‘The Pride of Suriname’ een rondvlucht boven Paramaribo om deze mijlpaal symbolisch met de bevolking te delen. “Ik ben er om te helpen”, zegt Charles nog lachend voordat hij het vliegtuig uitstapt.