Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Slimme mensen maken zich het meeste zorgen

Slimme mensen maken zich het meeste zorgen

Wie ’s nachts uren wakker ligt om te piekeren over het werk of geldzaken zal het misschien niet geloven, maar je veel zorgen maken is een positieve eigenschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het een teken is van intelligentie, waarmee angst zich tegelijkertijd ontwikkelde.

Dat blijkt uit onderzoek. ‘Hoewel je overdreven zorgen maken om iets gezien wordt als een negatieve karaktertrek en intelligentie als een positieve, kan die angst ervoor zorgen dat je gevaarlijke situaties vermijdt’, zegt dr. Coplan van de State University of New York (SUNY).

‘Het is namelijk zo dat angst ervoor zorgt dat je geen risico’s neemt. En wie dat niet doet, heeft meer kans om te overleven. Net zoals intelligentie is angst dus in het voordeel van de menselijke soort’, aldus Coplan.

Voor het onderzoek werden 26 patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en 18 gezonde personen geselecteerd. Hun hersenactiviteit werd gemeten door de daling van choline in de witte materie van hun hersenen te analyseren.

Bij de gezonde controlegroep werd een hoger IQ geassocieerd met een lager angstgehalte. Bij de proefpersonen met de angststoornis bleek echter exact het tegenovergestelde waar te zijn. Voor hen geldt: hoe hoger het IQ, hoe meer ze zich zorgen maken.

‘Eerdere studies hebben aangetoond dat overmatige angst zowel bij mensen met een hoog als een laag IQ voorkomt, terwijl mensen met een gemiddeld IQ gespaard blijven. Daaruit volgde de hypothese dat mensen met een lager IQ zich meer zorgen maken omdat ze minder succes hebben in het leven’, voegen de wetenschappers nog toe aan de resultaten van hun onderzoek.

(ad.nl)


Posted

in

by

Tags: