Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SGES verruimt ‘Wiki Loves Monuments Photowalk’ met kinderactiviteiten

SGES verruimt ‘Wiki Loves Monuments Photowalk’ met kinderactiviteiten

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “We willen zoveel mogelijk mensen dichter bij onze monumenten brengen en hierdoor de liefde voor het Surinaamse erfgoed vergroten”, zegt Rachel Deekman van Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) tegen de Ware Tijd. Suriname participeert voor de tweede keer in de grootste internationale fotowedstrijd ‘Wiki Loves Monuments’. In verband hiermee organiseert SGES op 16 en 23 september in het Fort Zeelandia-complex  twee promodagen.

Net als vorig jaar zal informatie worden gegeven over de wedstrijd en zal onder leiding van een gids een wandeling worden gemaakt langs historische gebouwen en plekken in Paramaribo. Ook kinderen mogen meedoen, maar als ze dat niet willen mogen ze deelnemen aan een knutselactiviteit of een speurtocht, waarbij zij leren over het belang van monumentale gebouwen.

Vorig jaar werd slechts de wandeling gemaakt op een zondagochtend. Dit jaar is gekozen voor twee zaterdagen van vier uur ’s middags tot zeven uur ’s avonds. De speurtocht voor de kinderen is voor elk kind open, maar voor het knutselen is registratie vooraf verplicht, omdat er per dag maximaal vijftien kinderen kunnen meedoen. Ze krijgen een bouwplaat van een huisje, dat ze zelf in elkaar moeten zetten. De deelnemers moeten een schaar meenemen.

Prijswinnaars

De allereerste Wiki Loves Monuments-wedstrijd werd in 2010 in Nederland gehouden en heeft zich ontwikkeld tot een evenement van wereldformaat. De geüploade foto’s van monumenten en historische plaatsen zijn vrij herbruikbaar, bijvoorbeeld voor verrijking van Wikipedia-artikelen. Het evenement heeft officiële erkenning gekregen van Guinness World Records als de grootste fotowedstrijd ter wereld.

Om de liefde en waardering voor gebouwd erfgoed ook in Suriname te vergroten besloot SGES in samenwerking met Wikimedia Nederland vorig jaar de fotowedstrijd ook in eigen land te organiseren. Iedereen die in Suriname woont mag tot eind van deze maand zelfgemaakte foto’s van monumentale gebouwen en historische plaatsen uploaden op de website. “Wel moet eerst een eigen account worden gemaakt om de foto’s te kunnen uploaden”, zegt Deekman. Er geldt geen maximum van het aantal foto’s per persoon.

Vorig jaar werden er 554 naar Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, door dertig personen uit Suriname geüpload. De eerste en derde prijs werden gewonnen door Henk Olieman met foto’s van respectievelijk het gebouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen op de hoek van de Mr. J. C. de Mirandatraat/Mr. F. H. R. Lim A Postraat en het Kruithuis 1740 in het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam in Commewijne. Olieman is Nederlander en hij maakte de foto’s toen hij op vakantie was in Suriname.

De tweede prijs werd gewonnen door Jamar Wongsopawiro uit Moengo met een foto van Kruithuis 1778 in het Openluchtmuseum. De jury bestond toen uit Stephen Fokké (directeur SGES), Rudi Moeridjan (professioneel fotograaf) en Satya Singh (architect en oud-bestuurslid SGES).

Top tien

Voor de wedstrijd komen alleen foto’s in aanmerking van officiële gebouwen die in de monumentale lijst van Suriname voorkomen in Paramaribo, Commewijne, Para, Saramacca, Coronie en Nickerie. “In de overige districten hebben er nog geen aanwijzingen plaatsgevonden, vandaar dat die nog niet meetellen”, legt Deekman uit. De foto’s hoeven niet per se in september te zijn gemaakt. Ze kunnen worden geschoten met een fotocamera, mobiele telefoon of drone.

Ook dit jaar kiest de jury tien finalisten en daaruit wordt weer een top drie gekozen, die in aanmerking komt voor de geldprijzen. De tien finalisten zullen ook meedingen in de internationale versie van Wiki Loves Monuments. De winnaars komen in aanmerking voor geldprijzen. Suriname is vorig jaar niet in de prijzen gevallen.