Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SCVU toont karakter

SCVU toont karakter

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “We moeten die game winnen”, zei Lesly Dhanradj tegen de Ware Tijd nadat de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU) zondagavond in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie karakter heeft getoond. SCVU holde tegen De Schakel nagenoeg de hele wedstrijd achter de feiten aan voordat center Anfernee Dongo met nog 38.4 seconden uit een lay-up voor 71-70 aantekende.

Jeugdspeler Jeremy Hek bepaalde de eindstand uiteindelijk uit een vrije worp op 72-70. De Schakel probeerde nog een verlenging uit het vuur te slepen. Echter, center Stefano Eudoxie raakte de bal met nog luttele seconden kwijt. Dhanradj vond dat er fouten werden gemaakt in de zone-defense waardoor De Schakel gemakkelijk scoorde.

“Ik voel me in ieder geval lekker. We zijn ongeslagen in de tweede ronde”

Lesly Dhanradj

 “Maar we hebben karakter getoond”, onderstreepte de SCVU-coach. “Mijn jongens zijn ondanks de achterstand blijven werken en zijn ook niet aan de wedstrijdleiding gegaan. Ik heb veel tot ze gesproken en ze erop gewezen wat er ook gefloten wordt, geen verhaal bij de arbiters te halen. Ik voel me in ieder geval lekker. We zijn ongeslagen in de tweede ronde.”

Wedstrijdverloop

SCVU begon met Dongo, Xaviero Struiken, Ronaldinho Esajas, Lordenzio Weibolt en aanvoerder Jaleel Vreden in de basis. Captain Eudoxie, Jahmal Henar, Lagwijn Brondenstein, Michaelsen Isselt en Gideon Wielingen vormden de eerste vijf bij De Schakel.

 Isselt opende de score uit twee vrije worpen voor het team uit de Van Idsingastraat. Esajas maakte uit een lay-up gelijk voordat Brondenstein De Schakel uit een driepunter weer aan de leiding bracht. Weibolt en Esajas brachten SCVU daarna op 7-6 waarna de opponent voorgoed afstand nam en de eerste tien minuten met 22-11 afsloot.

Hek opende het tweede spelbedrijf met een three-pointer voor SCVU. Cheraldo Beverdijk (één vrije worp) en Eudoxie (basket uit rebound) schroefden de voorsprong van De Schakel op naar 27-14. Byorn Ewyk zorgde uit een three-pointer ervoor dat SCVU het gat hij de rust tot 39-32 beperkte.

 De groene formatie bleef ook in de voorlaatste periode het beste van het spel in handen hebben. Onder meer Zyad Frangie, die drie driepunters maakte, zorgde ervoor dat SCVU het gat steeds weer kon beperken en de vierde quarter met een achterstand van zes punten (59-53) inging.

Ommekeer

Ewyk zorgde in de laatste fase voor de ommekeer met zijn gedreven spel en hossel plays. Met nog 4:16 ontfutselde hij de bal van Wielingen en maakte uit een lay-up gelijk 65-65. Eudoxie bracht De Schakel daarna uit een three-point play weer aan de leiding: 68-65.

 Nadat Struiken SCVU weer dichterbij bracht, zorgde Henar voor 70-67. Bij die werd een fout op hem gemaakt, maar miste de bonus free-throw. Met nog 1:25 nam Eudoxie plaats achter de free-throwline, maar ook hij had geen succes. Ewyk zorgde daarna voor 70-69.

Nadat De Schakel een turnover beging, bracht Dongo de rode formatie voor het eerst – sinds de 6-5 in de eerste quarter – weer aan de leiding. Wielingen miste daarna een easy basket voor De Schakel en Henar daarna een three-pointer. Hek scoorde met nog 11.6 seconden nog een vrije worp voordat Eudoxie alle hoop van De Schakel daarna aan diggelen gooide.

 “Dit alles heeft gelegen aan conditie”, vond oefenmeester Ray Emanuels van De Schakel over het verlies. “De concentratie viel daardoor ook weg waardoor schoten dan ook niet vallen. Maar dit alles heeft te maken met meer trainen”, bekende Emanuels, die het jammer vond dat Eudoxie de bal in de laatste actie kwijtraakte.

 Ewyk (SCVU) en Brondenstein (De Schakel) scoorden elk zestien punten voor hun respectieve clubs. De Arend boekte in de andere partij een monsterscore van 110-45 op Yellow Birds. Joey Toyo maakte achttien punten voor De Arend en Isiah Emanuels negentien voor de Gele Vogels.