Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SCUA: ‘Verlaging winstmarge basisgoederen onredelijk’  

SCUA: ‘Verlaging winstmarge basisgoederen onredelijk’  

PARAMARIBO — De Suriname Chinese United Association (SCUA) vindt verlaging van de winstmarge voor onder andere basisgoederen onredelijk. De president heeft eerder in DNA aangekondigd dat de winstmarge van basisgoederen verlaagd zal worden van 25 procent naar tussen de tien tot vijftien procent.  De vereniging stelt voor dat er op basisgoederen een verlaagde winstmarge van twintig procent wordt gehanteerd en op de rest van de goederen 25 procent.

De winkeliers hebben het volgens de SCUA nu al moeilijk met de koersstijgingen, verhoogde huurtarieven, gestegen minimumuurloon en elektrakosten. De organisatie vreest dat de introductie van deze maatregel zal resulteren in het sluiten van nog meer winkels. In de buurten en zelfs het centrum zijn al vele winkels gesloten, omdat ze het financieel niet redden.

De regering wil de winstmarge van de groothandel naar tien procent brengen en die van de winkels voor basisgoederen naar twaalf procent en de rest van de goederen naar vijftien procent. Dit zal een proces zijn dat 6 – 12 maanden zal duren. De organisatie heeft woensdag zijn gedachten hierover gedeeld met de directeur Ondernemerschap, Krishna Mathoera en staf van het ministerie van Economische Zaken.  

De SCUA liet verder weten dat het huidig systeem van winstmarges een ingewikkelde lijst is van meer dan 20 productcategorieën, die in een decreet uit de jaren tachtig zijn vastgelegd. “Eigenlijk moet er een systeem zijn van vrije concurrentie, waarbij de ondernemer zelf kan bepalen hoe hij zijn bedrijf met welke winstmarge moet draaien om het financieel te redden”, vindt de winkeliersvereniging.

Kassabon

EZ heeft de SCUA tijdens de bijeenkomst ook geïnformeerd over de conceptwet Prijsaanduiding, die al is goedgekeurd door de Raad van Ministers en nu op de tafel van de Staatraad ligt. Hierin zijn er regels opgenomen, waaraan de nota’s van de groothandel aan de kleinhandel en de kassabon van de kleinhandel aan de consument moeten voldoen. De winkelier moet een kassabon, waarvan zij een duplicaat moet houden, afgeven aan de consument waarin vermeld staat: het aantal, omschrijving van het artikel, inhoudsmaat en eenheidsprijs en BTW.

De SCUA voerde aan dat voor deze implementatie de winkelier een geautomatiseerd artikelcode en kassasysteem moet hebben van honderden artikelen, waarvan hij steeds de prijzen moet aanpassen. De kleine winkelier in de buurten en districten, die vaak het Nederlands niet machtig zijn, kunnen dit dure systeem niet betalen en niet invoeren.  De winkeliersvereniging heeft dit eerder ook kenbaar gemaakt aan de regering.

De SCUA onderstreept dat deze wet niet implementeerbaar is. Ook zal de regering bij aanname van deze wet elke winkelier, die het niet heeft ingevoerd vogelvrij maken. De winkelier zal zich eveneens schuldig maken aan een economisch delict met bedrijfssluiting, gevangenneming en/of een flinke boete als gevolg. De SCUA ziet graag dat de vereisten van de kassabon herzien worden.