Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Schreeuwen beschadigt tiener mogelijk

Schreeuwen beschadigt tiener mogelijk

Ouders die schreeuwen tegen hun 13-jarige kinderen werken gedragsproblemen en depressieve klachten in de hand.

Andersom geldt: als de tieners zich misdragen, gaan ouders meer verbaal geweld gebruiken. Dat kan variëren van gillen of schreeuwen tot beledigen.

Ouders pogen met schreeuwen het wangedrag van hun kinderen in te dammen en ze te corrigeren. Nu blijkt het omgekeerde het geval: verbaal geweld werkt probleemgedrag bij tieners mogelijk in de hand.

Uit onderzoek van de University of Pitssburgh blijkt dat ze eerder geneigd zijn om zich niet sociaal en vandalistisch te gedragen en agressief te worden. Dit effect vermindert niet als ouders een warme relatie hebben met hun kind.

Schreeuwen uit liefde bestaat dus niet, schrijven de onderzoekers deze week in Child Development.

De Amerikanen verzamelden gegevens van 967 tieners en hun ouders gedurende twee jaar. Tot nu toe was het effect van verbaal geweld op kinderen nauwelijks onderzocht.

Volgens de onderzoekers is verbaal geweld heel normaal; ongeveer negentig procent van de Amerikaanse ouders gebruikt verbaal geweld richting hun kinderen. De helft van de keren wordt daarbij gescholden of gevloekt.

Uit vergelijkbare onderzoeken naar de effecten van fysiek geweld blijkt dat de negatieve effecten overeenkomen met die van van verbaal geweld.

(nu.nl)


Posted

in

by