Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Schoolvervoer niet gegarandeerd

Schoolvervoer niet gegarandeerd

De bus- en boothouders, verenigd in de Organisatie voor Bushouders in Suriname (OBS), hebben tijdens een goed bezochte algemene ledenvergadering (ALV) in het Lallarookh-gebouw besloten om vandaag de bussen in de garages te houden. Ook de boten zullen niet uitvaren. De reden hiervoor is dat de bushouders niet zijn uitbetaald voor de maand augustus. In september zouden ze de gelden daarvoor uitbetaald krijgen.

Antonius Pokie, voorzitter van het bestuur, vertelt aan Suriname Herald dat de bushouders niet langer bereid zijn de bussen te rijden zonder dat ze zijn uitbetaald. Hetzelfde geldt ook voor de boothouders. Deze bus- en boothouders zijn belast met schoolvervoer.

“We hebben geen inkomsten in september vanwege de vakantie. Tijdens feestdagen en vakanties worden we niet betaald”, zegt Pokie. De bus- en boothouders worden alleen betaald voor de dagen waarop ze hebben gereden. Daarom vindt de OBS het niet acceptabel dat ze in oktober zijn begonnen met rijden zonder een uitbetaling, zegt Pokie. Hij legt uit dat ze grote reparaties aan de bussen hebben uitgevoerd tijdens de vakantie, waar hun geld naartoe is gegaan, en dat ze nu niet genoeg geld hebben om de bussen te tanken.

De bushouders zullen de bussen vandaag in de garage houden, niet omdat ze staken of actievoeren, maar omdat de bushouders aanzienlijke kosten hebben en niet meer kunnen tanken. “We moeten iets ontvangen voor augustus om oktober en een deel van november te kunnen overleven, maar dat blijft uit,” voert de OBS-voorzitter aan. Hij heeft de overheid uitdrukkelijk gevraagd om de mensen in oktober vóór de tiende van de maand uit te betalen, maar dat ziet OBS niet gebeuren, klaagt Pokie.

Er zijn afspraken gemaakt met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) om de mensen in de afgelopen week uit te betalen. Volgens de OBS-voorzitter zijn er onderhandelingen gevoerd vanaf januari, maart en april, gebaseerd op een tarief van SRD 34 per liter brandstof. De prijs is nu bijna SRD 50 per liter, wat betekent dat er een gap is wat betreft de brandstofprijs van diesel.

“De voertuigen rijden niet op water,” benadrukt Pokie. Zelfs als er vandaag geld wordt gestort, staat het nog niet op de rekeningen van alle leden vanwege de storting bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). “Het is jammer voor de kinderen, maar wij kunnen er niets aan doen,” deelt Pokie mee.

Hij voegt meteen aantoe dat ook de servicestations niet meer bereid zijn om de bushouders op rekening van dieselbrandstof te voorzien.