Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Scholengemeenschap Nickerie werkt aan schoner milieu door recycling en afvalscheiding

Scholengemeenschap Nickerie werkt aan schoner milieu door recycling en afvalscheiding

door Valerie Fris

PARAMARIBO — De studenten van Scholengemeenschap Nickerie (SGN) hebben de ‘No Waste Challenge’ gehouden. Met dit project werd beoogd studenten bewust te maken van recyclen, afvalscheiding en een schoon milieu.

De ‘No Waste Challenge’ (5-12 juli) is geïnitieerd door Sercheenio Moeljakarta, lid van de Jeugdraad Suriname en milieu ambassadeur en zijn collega-ambassadeur Shruti Algoo. “We zijn de eerste school in Suriname die de focus legt op een schoon milieu middels recyclen en afvalscheiding”, zegt Moeljakarta trots tegen de Ware Tijd.

“We hebben voordelen aan plastic, maar er zijn ook genoeg nadelen. Daarom moeten we proberen, waar mogelijk, het te hergebruiken”

Jeugdraadslid Sercheenio Moeljakarta

Mini vuilnistonnen 

De studenten moesten als eerste zorgen voor het plaatsen van mini vuilnistonnen in hun klassen voor uitsluitend plastic flessen. Om te kunnen winnen, moesten ze zich houden aan enkele regels. Zo mochten er geen flessen met inhoud worden gegooid in de ton of andersoortig afval.

Binnen de zes dagen van de ‘challenge’ moest de ton ten minste twee keer worden geledigd als bewijs dat er genoeg flessen in waren. “De studenten van de verschillende klassen deden allemaal spontaan mee en hebben zich ook intensief ingezet om deze wedstrijd te kunnen winnen. Ze waren zo toegewijd dat wij nauwelijks strafpunten hebben hoeven te geven”, laat Moeljakarta weten. Klas V403 verzamelde uiteindelijk de meeste recyclebare flessen, werd winnaar van de SGN No Waste Challenge en kwam in aanmerking voor een prijs.

Permanent karakter

Direct na de wedstrijd is gestart met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat het recyclen een permanent karakter krijgt. “De milieu ambassadeurs van de school zullen ervoor zorgen dat zij de studenten het belang van een schoon milieu zullen blijven bijbrengen. Plastic flessen zullen daarom niet meer in de normale tonnen mogen worden gegooid, maar uitsluitend in de daarvoor bestemde vuilnistonnen”, vertelt Moeljakarta aan de krant.

Volgens hem is ook de directeur van de school, Cipriano Tjon A Njoek, groot voorstander van het project om te zorgen voor een gezonder milieu en verleent daarbij alle ondersteuning aan de milieu ambassadeurs. Moeljakarta drukt niet alleen de studenten van SGN, maar alle anderen op het hart om actie te ondernemen tegen milieuvervuiling. “We hebben voordelen aan dat plastic, maar er zijn ook genoeg nadelen. Daarom moeten we proberen, waar mogelijk, het te hergebruiken. Say no to wasting and yes to recycling!” is het advies van het jeugdraadslid.