Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Schenking bus draagt bij aan opheffen beperking

Schenking bus draagt bij aan opheffen beperking

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Beperkingen zijn er om te worden opgeheven.” Zo sprak Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi, donderdag bij de overdracht van een bus door de Staatsolie Foundation for Community Development. De bus is ook geschikt voor rolstoelvervoer.

Wan Okasi heeft met de schenking nu zeven voertuigen. Echter, vier zijn defect en er is geen geld om onderdelen te kopen. De stichting probeert via onder meer donatie aan middelen te komen. Koendjbiharie noemt het belangrijk dat ook mensen met een beperking ‘normaal’ kunnen meedoen aan het maatschappelijke leven.

“Als je een stukje ontwikkeling wil hebben bij de mens speelt makkelijk toegankelijk en betaalbaar transport een belangrijke rol”

Aniel Koendjbiharie

Inzet

Voor ondersteuning door Staatsolie komen in aanmerking organisaties met goed en transparant bestuur die goede financiële verantwoording kunnen afleggen, zegt Henri Henar, ondervoorzitter van de Staatsolie Foundation. “Een project dat voor financiering wordt ingediend moet grote maatschappelijke impact hebben.”

Projectleider Lunice Heuvel prijst de inzet van Koendjbiharie om het project te laten goedkeuren. “Hij heeft zelfs een filmpje gemaakt om ons te overtuigen.” Bijzonder gewaardeerd wordt dat hij altijd ervoor pleit dat mensen met een beperking zelfvoorzienend zijn. “Doelstelling van Wan Okasi, die niet gericht is op winstbejag, is om de mensen met een beperking uit hun isolement te halen. Als je een stukje ontwikkeling wil hebben bij de mens speelt makkelijk toegankelijk en betaalbaar transport een belangrijke rol”, legt de voorzitter uit.

Subsidie

Het zorgvervoer valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting dat driekwart van het tarief dat de klanten betalen voor zorgvervoer subsidieert. De rest moeten de mensen rechtstreeks betalen aan Wan Okasi. Doordat de subsidie te wensen overlaat en vaak laat wordt overgemaakt is de organisatie niet in staat om de kosten te dekken.

Ter illustratie zegt de voorzitter dat de subsidie van 2022 nog niet is betaald. “Wanneer wij het geld uiteindelijk hebben ontvangen is het al ontwaard en kun je er dus minder meedoen”, zegt Koendjbiharie.

Vanwege de steeds hogere prijzen voor benzine en onderdelen, is ook zijn organisatie genoodzaakt de tarieven aan te passen om salaris te kunnen betalen. Hij hoopt dat de overheid de beschikbaarheid van zorgvervoer permanent zal opnemen in haar beleid.

Toen de organisatie in 2019 startte met zorgvervoer maakten er maandelijks zo’n tweehonderd mensen van gebruik, terwijl er op de wachtlijst ongeveer vijftig stonden. “Maar nu zien wij een terugloop omdat de mensen het gewoon niet meer kunnen betalen van hun al krappe financiële uitkering van de overheid.”

Aniel Koendjbiharie test de mogelijkheden van de bus met betrekking tot rolstoelvervoer uit.