Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SBWB ‘superblij’ dat bodybuilders Suriname weer op kaart hebben gezet

SBWB ‘superblij’ dat bodybuilders Suriname weer op kaart hebben gezet

door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — Hoewel met slechts drie man is meegedaan aan de Centraal-Amerikaanse en Caribische bodybuilding- en fitnesskampioenschappen op Aruba, keert de delegatie niet met lege handen terug. Faizel Pinas werd tweede in de categorie tot 85 kilogram, terwijl Anthony Nekrui tweede (masters) en derde (categorie boven 85 kilogram) werd. Charelle Meyer eindigde in de Bikini Fitness-categorie boven 1,69 meter op de derde plaats.

Earnie Eenig, voorzitter van de Surinaamse Bodybuilding- en Weightliftingbond (SBWB), zegt dat zijn bestuur trots is op het trio. “We zijn tevreden met vier topplaatsen door drie atleten. Dat ze het hebben kunnen opbrengen om zich voor te bereiden op deze wedstrijd en er naartoe te gaan en Suriname weer op de kaart te zetten stemt ons heel goed en we zijn daar superblij mee.”

“Het was een behoorlijk deelnemersveld met een goede competition level en desondanks heeft onze kleine delegatie toch weer haar stempel kunnen drukken”

De CAC-kampioenschappen waren “zwaar bezet” met volgens Eenig ruim tien landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, waaronder Venezuela, Mexico, Nicaragua, Costa Rica, de Bahama’s, Bonaire, Aruba, Jamaica, Barbados en Guyana. “Het was een behoorlijk deelnemersveld met een goede competition level en desondanks heeft onze kleine delegatie toch weer haar stempel kunnen drukken.”

(lees verder onder de foto)

Charelle Meyer eindigde als derde op het onderdeel bikini fitness. [Foto: SBWB]

Dure sport

Hoewel de SBWB de kwaliteit in huis heeft en zegt te beschikken over bodybuilders die op dit niveau goed kunnen boeren, kon de delegatie deze keer niet groter zijn. “Bodybuilding is een heel dure sport. Je moet veel offers brengen en financieel moet je alle zaken op orde hebben om deel te kunnen nemen.”

Eenig maakt duidelijk dat ook de bodybuildingsport last ondervindt vindt van hoe het momenteel met en in Suriname gaat. “Door de situatie vergt het veel meer van de atleten om ‘war ready‘ te zijn.” Deze trip heeft ongeveer 2.500 US dollar per persoon gekost. “En niet elke atleet heeft deze middelen of zit in de omstandigheid om het hele bedrag of een deel ervan bij elkaar te krijgen.”

Bij sommige bodybuilders speelde de timing van de regionale competitie een rol. “Het is kort vóór onze nationale kampioenschappen en een heleboel atleten hadden toch iets van ‘ik ga voor de ‘nationals’ en focus me daarop’.” De NK vinden op 4 november plaats. Jermaine Karg zal zijn Mr. Suriname-titel verdedigen. Daarna wil hij meedoen aan de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen.

Anthony Nekrui (derde vanuit rechts) keert met zilver en brons terug van de CAC-kampioenschappen in Aruba. [Foto: SBWB]

Profwedstrijden

Ook de Surinaamse profs zitten niet stil. Ze bereiden zich voor op onder meer de IFBB Elite Pro World Championships, die van 13 tot en met 15 oktober in Madrid, Spanje plaatsvinden tijdens het dertiende Arnold Sports Festival Europe. De 23-jarige Randal Haakmat en Eddy Wilson zullen op de planken staan.

Deze twee en Soepe Koese zijn daarnaast uitgenodigd om mee te doen aan de IFBB Mr World – World Showdown, die van 5 tot en met 7 oktober wordt gehouden in Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten. Vorig jaar waren ze al present in het Midden-Oosten.