Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SAO gaat voor het eerst landelijke vak trainingen verzorgen

SAO gaat voor het eerst landelijke vak trainingen verzorgen

CORONIE — Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken(AWJ) heeft zaterdag het landelijk trainingsproject ‘Wroko fu mek moni’ gelanceerd in Coronie. De trainingen moeten binnen achttien maanden uitgevoerd worden, laat het ministerie in een persbericht weten.

Voor het trainingsproject, dat door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), wordt uitgevoerd, heeft de regering SRD vijftig miljoen gereserveerd. Het doel van dit project is om landelijk, personen in de gelegenheid te stellen om een vak te leren met de bedoeling hen zelfredzaam te maken, als werknemer of micro-ondernemer.

“Mac Andrew is van mening dat duurzame ontwikkeling in Suriname slechts gerealiseerd zal kunnen worden middels investeringen in de ontwikkeling van burgers”

Textiele werkvormen, waaronder digitaal borduren en electro-huisinstallatie zijn de vak trainingen die kosteloos worden verzorgd. AWJ-minister, Steven Mac Andrew zegt dat de focus veelal wordt gelegd op kwetsbare groepen zoals jongeren, werklozen, personen met een beperking en dorpsbewoners. Mac Andrew is van mening dat duurzame ontwikkeling in Suriname slechts gerealiseerd zal kunnen worden middels investeringen in de ontwikkeling van burgers van het land.

Eigen ontwikkeling

Op de cursisten deed Mac Andrew een beroep om de komende maanden een aantal uren op de zaterdag op te offeren als investering in hun eigen ontwikkeling. Hij hield hen voor, dat door deze gratis aangeboden vak trainingen er geïnvesteerd wordt in hun ontwikkeling, maar dat zij door de nodige tijd en moeite ook in zichzelf moeten investeren.

Joyce Lapar, directeur bij SAO zegt dat het de eerste keer is sinds 2008, dat er trainingen in Coronie worden verzorgd. Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmakkt tevens voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO wees op het feit dat de participanten na het succesvol afronden van hun vak training meerdere mogelijkheden zullen hebben op de arbeidsmarkt.

De districtscommissaris van Coronie, Maikel Winter is ingenomen met dit project. Hij laat weten dat de behoefte voor de training textiele werkvormen groot is in Coronie, gezien het feit dat meer dan veertig personen zich hebben aangemeld.

Vincent Kenswil, vertegenwoordiger van Creative Tech Hub Caribbean die in partnerschap met de SAO betrokken is bij dit project geeft de participanten aan dat zij met de kennis die zij zullen opdoen een enorme bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen in hun district.