Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi: ‘Suriname belangrijkste handelspartner Indonesië in Caribisch Gebied’

Santokhi: ‘Suriname belangrijkste handelspartner Indonesië in Caribisch Gebied’

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi hecht grote waarde aan de solide aard van het partnerschap met Indonesië door middel van politieke dialoog, actieve samenwerking en ondersteuning op verschillende gebieden van wederzijds belang. Hij noemde daarbij specifiek de culturele, archief- en zusterstad samenwerking tussen beide landen.

Volgens het staatshoofd moeten er kansen worden gecreëerd om de banden tussen Suriname en Indonesië verder te versterken. “Vooral omdat Suriname de belangrijkste handelspartner van Indonesië is in het Caribisch Gebied, omdat het als toegangspunt voor Indonesië tot Caricom dient”, aldus Santokhi tijdens de 78ste onafhankelijkheidsviering van Indonesië in Royal Torarica.

Ambassadeur Julang Pujianto merkte op dat het laatste presidentiële bezoek in 1995 was toen het Indonesische staatshoofd Soeharto naar Suriname kwam. “Ik geloof dat het nu de hoogste tijd is voor de twee landen om opnieuw een bezoek op dit niveau te brengen om de bilaterale betrekkingen van de twee broederlijke naties verder te versterken”, stelde de diplomaat.

Tijdens de plechtigheid werd bekendgemaakt dat de zevende ‘Joint Commission Meeting 2023’ tussen de twee landen wordt gehouden in Paramaribo. Dit overleg werd op 18 mei 1992 ingesteld bij het tot stand brengen van de samenwerking voor het ontwikkelen van de bilaterale betrekkingen op verschillende terreinen. De vorige meeting werd op 9 april 2021 virtueel gehouden vanwege Covid-19.