Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi over Aluku-granman Glunder: ‘Houding en handelingen voorbeeld voor anderen’

Santokhi over Aluku-granman Glunder: ‘Houding en handelingen voorbeeld voor anderen’

PARAMARIBO — Simeon Glunder heeft in het verleden gewerkt voor onder meer de Medische Zending en heeft op diverse manieren zijn bijdrage geleverd in het dorp Cottica aan de Lawarivier. “Zijn houding en handelingen zijn een voorbeeld voor anderen en hebben een positieve impact op het welzijn van het volk, in het bijzonder op dat van de dorpelingen en de marroncultuur”, prees president Chandrikapersad Santokhi bij de beëdiging en installatie van Glunder als grootopperhoofd van de Aluku’s.

Glunder heeft het hoogste gezag over zijn volk en is tevens geestelijk leider. Hij vormt samen met de kapiteins en basya van alle lo uit de Gaan-lo het traditionele gezag van de Aluku’s. De granman vroeg de regering om ondersteuning en deed een beroep op alle granmans van de verschillende stammen om samen te blijven werken. Santokhi zegde hem daarop de volledige ondersteuning van de regering toe.

“De granman en het college van kapiteins en basya zijn bij de uitoefening van hun gezag over hun volk in principe niet onderworpen aan het nationale gezag”

Vicepresident Brunswijk

Bij de ceremonie maandag in het presidentieel paleis waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk en parlementsvoorzitter Marinus Bee aanwezig. Brunswijk benadrukte het belang van het traditionele gezag en erkenning vanuit de overheid. Volgens hem zijn de granman en het college van kapiteins en basya bij de uitoefening van hun gezag over hun volk in principe niet onderworpen aan het nationale gezag. Deze, in zijn woorden “precaire verhouding”, wordt op de proef gesteld bij grensoverschrijdende kwesties.

Het staatshoofd feliciteert granman Simeon Glunder (r) na zijn installatie als granman van de Aluku’s. [Foto: kabinet van de president]