Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi: Indiase president bijzonder onder de indruk van Suriname

Santokhi: Indiase president bijzonder onder de indruk van Suriname

De Indiase president Draupadi Murmu is tijdens haar staatsbezoek aan Suriname bijzonder onder de indruk geweest van het land, zegt president Chan Santokhi terugblikkend op de afgelopen drie dagen waarbij hij gastheer is geweest van het Indiase staatshoofd. Bijzonder is vooral het feit dat het president Murmu’s eerste staatsbezoek is geweest sedert ze in juli 2022 werd ingezworen als staatshoofd van het Aziatische land.

“Het is het eerste staatsbezoek van de Indiase president, en dat de keuze op Suriname is gevallen zegt wat”, aldus president Santokhi, die ook ingaat op de diepere betekenis van het bezoek en de samenwerkingsrelatie met India.

Hij meent dat de relatie tussen Suriname en India verschilt met die van andere landen. “Het is geen relatie zoals met vele andere landen op basis van de onafhankelijkheid van het land. De relatie met India is vanaf de eerste dag dat de Brits-Indiërs naar Suriname kwamen”, legt president Santokhi uit.

President Murmu is volgens hem ook als speciale gast aanwezig geweest vanwege 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. “Ik heb los van de formele programma’s heel wat ontmoetingen gehad met president Murmu en ik kan zeggen dat ze bijzonder onder de indruk is. In feite vraagt ze zich af hoe het ons gelukt is – waar het in andere landen niet lukt – om na 150 jaar nog alles in stand te houden, de cultuur, de taal, de gewoonten, waarden en normen.”

De Indiase president Murmu. Foto: CDS

De aanwezigheid van het Indiase staatshoofd bevestigt volgens president Santokhi de wil van beide landen om hun samenwerking te verstevigen. Omgekeerd is dat ook de bedoeling geweest van zijn bezoek in januari aan India. Het gaat om samenwerkingen op het gebied van onderwijs, de agrarische sector, zonne-energie, ICT en volksgezondheid. De samenwerkingen zijn zowel op regerings- als particulier niveau.

President Murmu heeft gedurende haar bezoek op regeringsniveau symbolisch een partij medicijnen overhandigd aan Santokhi, dit in het kader van de India Grant Emergency Aid. Op particulier niveau zijn er afspraken en overeenkomsten voor het aanleveren van medicijnen en het opzetten van een farmaceutisch bedrijf in Suriname.

President Santokhi staat ook stil bij het finaliseren van de schuldherschikking met India, hetgeen de weg vrijmaakt voor het heractiveren en uitvoeren van projecten, die werkgelegenheid en ontwikkeling met zich meebrengen. Met het bezoek van president Murmu wordt volgens Santokhi een verdere basis gelegd om de samenwerking te verruimen naar meerdere aspecten en sectoren.

Hij spreekt van een bekroning voor Suriname, dat niet alleen, maar in het bijzonder voor de nazaten van de Brits-Indische Immigranten én op alle activiteiten in het kader van 150 jaar herdenking Hindoestaanse Immigratie. President Santokhi spreekt vervolgens de hoop uit dat de resultaten van de samenwerking met India, vanwege de uit te voeren programma’s, te merken zullen mogen zijn bij alle doelgroepen in de samenleving.