Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi: ‘Excuses gebruiken om economische ongelijkheid aan te vechten’

Santokhi: ‘Excuses gebruiken om economische ongelijkheid aan te vechten’

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi heeft benadrukt dat de excuses van de Nederlandse koning Willem-Alexander een goed begin vormen voor de heling en ook kansen bieden voor de doorstart van de relatie tussen Suriname en Nederland. “Wij moeten deze excuses gebruiken als opstap om onze volkeren dichterbij elkaar te brengen, om samen op te trekken en om economische ongelijkheid aan te vechten”, zei het staatshoofd bij de kranslegging bij het standbeeld van Kwakoe.

Willem-Alexander heeft op 1 juli in het Oosterpark in Amsterdam, Nederland excuses aangeboden voor de slavernij en het gebrek aan optreden van zijn voorouders tegen de wreedheden. Hij vroeg om vergeving voor het overduidelijke gebrek aan handelen en gaf aan dat de excuses door hem in hart en ziel worden beleefd. Minister-president Mark Rutte had op 19 december 2022 namens de Nederlandse staat formeel excuses aangeboden voor het slavernijverleden van zijn land. Hij betuigde spijt aan de nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname en de Nederlandse Antillen.

“Als er iets is dat we hebben geleerd, is het dat we verder komen met zorgvuldigheid dan met haast”

Nederlandse vicepremier Wopke Hoekstra

Nationale reactie

In reactie op de excuses van Willem-Alexander zei Santokhi zaterdag bij Kwakoe dat “de nationale reactie van Suriname” nog moet komen. Hij gaf aan dat er samen met de gehele Surinaamse bevolking zal worden gewerkt aan een breed gedragen antwoord. “We hebben geen keus, omdat de wonden van driehonderd jaar slavernij niet makkelijk weg te maken zijn. Bij de excuses wordt ook een bijzondere verantwoordelijkheid gelegd op de schouders van ons als Surinaamse nazaten van de tot slaaf gemaakten”, benadrukte het staatshoofd.

Willem-Alexander onderstreepte dat na erkenning en excuses er zal worden samengewerkt aan heling, verzoening en herstel. “Zodat we uiteindelijk allen trots kunnen zijn op alles wat we delen. Ten kon drai. Tijden zijn veranderd. Den keti koti, brada, sisa. De ketenen zijn verbroken. Den keti koti fu tru“, zei de Nederlandse koning.

‘Samen

Wopke Hoekstra, de Nederlandse vicepremier tevens minister van Buitenlandse Zaken, maakte bij het standbeeld van Kwakoe duidelijk dat zijn land samen met Suriname vorm wil geven aan de weg na de excuses. “Want als er iets is dat we hebben geleerd, is het dat we elke stap daadwerkelijk samen moeten zetten. En dat we verder komen met zorgvuldigheid dan met haast.” Hij liet doorschemeren dat een speciale vertegenwoordiger uit Nederland gesprekken voert met maatschappelijke organisaties en de Surinaamse regering.

Ook wordt er gesproken over de middelen die beschikbaar worden gesteld voor maatschappelijke initiatieven. Hij gaf aan dat zorgvuldigheid de leidraad moet zijn. “Wat vaststaat is dat het een weg samen moet zijn. Een weg waarin niemand zich buitengesloten voelt en een weg die we samen plaveien.” Hoekstra, die het Nederlandse kabinet vertegenwoordigde bij de viering van 160 jaar afschaffing slavernij in Suriname, belegt zondagmiddag samen met collega Albert Ramdin een persconferentie.