Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi benadrukt belang samenwerking tegenover nieuwe ambassadeurs

Santokhi benadrukt belang samenwerking tegenover nieuwe ambassadeurs

PARAMARIBO — Bij het gesprek met de diplomaten Saksee Phromyothi van Thailand en Ahmad Hussain Dayo van Pakistan heeft president Chandrikapersad Santokhi gewezen op het belang van samenwerking en solidariteit om mondiale uitdagingen als klimaatverandering, terrorisme, ziekten, veiligheid en armoede aan te gaan. De niet-residerende ambassadeurs hebben woensdag hun geloofsbrieven overhandigd.

Voor Dayo is het belangrijk om de bilaterale relatie met Suriname verder te versterken. De diplomaat heeft als prioriteit de handel en economie tussen beide landen te bevorderen. Ook zal hij samen met Suriname pleiten voor bescherming van het klimaat.

Santokhi gaf aan dat beide landen de mogelijkheden zullen onderzoeken om de bilaterale betrekkingen verder te ontwikkelen. Uitwisseling van ervaring zou moeten worden onderzocht in de teelt van rijst. Verder zijn de belangrijke beginselen die internationale betrekkingen beheersen door hem onderstreept. De regeringsleider hoopt dat de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties kunnen worden bevorderd.

Thailand

Tegenover Phromyothi merkte Santokhi op dat Suriname vastbesloten is om het partnerschap verder te verbeteren en te promoten, geleid door de principes van gelijkheid, samenwerking en respect. Hij haalde daarbij “de vele tastbare resultaten” op het gebied van onder meer handel en investeringen, onderwijs en culinair aan. Het staatshoofd pleitte voor oplossingen gericht op de gemeenschappelijke uitdagingen, waarbij het aspect van multilateralisme een centrale rol speelt.

Phromyothi ziet veel mogelijkheden voor een goede samenwerking met Suriname en vond dat beide landen veel gemeen hebben op cultureel en sociaal-economisch gebied. Zijn eerste indruk van Suriname was bijzonder positief schrijft de Communicatiedienst Suriname. “Wij zullen bijzonder veel wederzijdse voordelen kunnen halen uit de samenwerking tussen Suriname en Thailand”, aldus de diplomaat.

Bij de ontvangst van de niet residerende Thaise ambassadeur Saksee Phromyothi (r) door president Santokhi (m) was ook minister Ramdin aanwezig.