Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Santokhi belooft leerlingen Marowijne onderwijs op universitair niveau

Santokhi belooft leerlingen Marowijne onderwijs op universitair niveau

President Chan Santokhi wil een deel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname naar het district Marowijne brengen. Dit om de leerlingen die van de middelbare school komen tegemoet te komen, omdat zij voor onderwijs op universitair niveau hun woongebied moeten verlaten.

In alle stilte zien we dat kinderen van het binnenland nu ook kunnen genieten van onderwijs op vos-niveau in hun eigen woongebied. “Wij willen dat de kinderen kunnen genieten van de universiteit in hun gebied,” merkte de president op tijdens de herdenking van de Dag der Marrons op het Plein van 10 oktober.

Het opzetten van een middelbare school in Marowijne is een grote verlichting voor de leerlingen in dat gebied. Zo kunnen de kinderen van het binnenland ook onderwijs volgen op een hoger niveau. Op deze manier hoeven de kinderen uit het binnenland niet meer naar Paramaribo te reizen voor verdere scholing. Ze mogen nu blijven in hun eigen omgeving en genieten onderwijs op technisch niveau en marktgericht onderwijs,” gaf hij aan.

Santokhi maakte bekend dat er binnenkort gestart zal worden met een afdeling van de universiteit in Marowijne. Er is momenteel een onderzoek gaande over het brengen van het hbo-onderwijs naar dat gebied. Het gaat om een deel waarmee er gestart zal worden, om de leerlingen in het gebied ook tegemoet te komen. “We willen hiermee een bijdrage leveren aan de versterking van de natie,” gaf het staatshoofd aan.

Het bouwen van een middelbare school in Para is een grote verlichting voor de leerlingen in dit district en ook voor de leerlingen uit Sipaliwini.

Santokhi gaf verder tijdens zijn toespraak aan dat de kinderen uit Apoera ook binnenkort via de weg naar Nickerie kunnen reizen. De weg van Apoera naar Nickerie zal binnenkort begaanbaar gemaakt worden. De leerlingen van Apoera zullen in de toekomst ook de middelbare school in Nickerie kunnen bezoeken. “We willen iedereen betrekken bij de ontwikkeling en niemand mag uitgesloten worden,” aldus Santokhi.