Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sally met Roué Verveer  in theatertour

Sally met Roué Verveer  in theatertour

door Shanavon Arsomedjo           

AMSTERDAM — Het ziet er goed uit voor Sally The Rising Star. Ze is nu al een week in Nederland om samen met Roué Verveer acht optredens te geven op verschillende plekken, te beginnen op 7 juni. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze het podium delen, maar wel dat zij met z’n tweeën zullen ‘toeren’.

Sally brengt dan haar theaterstuk ‘San du mi’, dat al in Suriname is opgevoerd. Dat zal niet in het voorprogramma van Roué’s show zijn. “Hij komt, doet een beetje en daarna kom ik en tenslotte verschijnen we samen op het podium. Hij geeft me de push om kennis te maken met het Nederlandse publiek en het theatergebeuren daar.”

Mijlpaal

De twee leerden elkaar vóór Covid-19 kennen. Zij werd enkele jaren geleden door de komediant ontdekt via een videootje. “Daarna hebben we elkaar leren kennen in Suriname, toen we in dezelfde line-up stonden. We hebben gesproken en samenwerkingsafspraken gemaakt. Maar helaas konden we door Covid-19 enige tijd niks doen.” Toen het weer mogelijk werd ging Sally naar Nederland voor een gezamenlijke show.

“Daar besloten we om ons gesprek van twee jaren terug te vervolgen. Toen hij laatst in Suriname was voor tien shows, plaatste hij me in het voorprogramma, vooral om te zien hoe sterk ik ben als artiest. Ik denk dat hij tevreden was, want daarna hebben we bevestigd dat we in juni zouden toeren door Nederland.

“Ze noemt het een mijlpaal om samen te werken met een bekende artiest als Verveer naar wie ze naar eigen zeggen altijd heeft opgekeken. Dat ze nu samenwerken en samen op het podium staan, is voor haar een droom die uitkomt”

Ze gebruikt deze periode om goed te repeteren. Vooral nu haar eigen muzikanten deze keer niet mee zijn, is het nodig om met de Nederlandse goed te oefenen. De aanvankelijke planning was vijf shows, maar vooral in steden waar veel Surinamers wonen, zoals Rotterdam en Den Haag, zijn er extra shows toegevoegd.

Ze noemt het een mijlpaal om samen te werken met een bekende artiest als Verveer naar wie ze naar eigen zeggen altijd heeft opgekeken. Dat ze nu samenwerken en samen op het podium staan, is voor haar een droom die uitkomt. Ze is al jaren in de entertainment business en heeft verschillende rollen vervuld, zoals acteren in videocommercials.

“Ik zou graag willen acteren in een film. Hopelijk krijg ik die mogelijkheid in Nederland.” Ze hoopt dat de Curaçaose komediant Jandino nog een plek heeft in zijn film ‘Bon Bini Holland’. Haar wens om ook met hem samen te werken steekt ze niet onder stoelen of banken.  

Curaçao en Sint Maarten

Sally heeft een drukke periode achter de rug. Zo heeft zij niet lang geleden op Curaçao en Sint Maarten opgetreden. Op Curaçao was dat de tweede keer. “Ik denk dat ik de interesse op het andere eiland heb aangewakkerd omdat ik de afgelopen maanden ben gaan groeien. Daardoor zien mensen me vaker op sociale media. Ik wordt zelfs op Tiktok geïmiteerd.”

Ook de samenwerking met Roué Verveer heeft een grote impact gehad op haar fans. “Op St. Maarten werd ik heel warm ontvangen. Ik merkte dat de mensen daar een stuk van het Surinaamse missen. Er worden nauwelijks feesten gehouden met een Surinaams concept, dus waren ze heel blij met mij. Ik heb ze gegeven wat ze wilden.”

De artiest gaf een optreden, zoals mensen van haar gewend zijn: energiek en met maatschappelijke onderwerpen op een komische wijze, maar met een serieuze boodschap. Ze heeft zich ook aangepast aan hun cultuur en gewoonten.

“Voordat ik ergens optreed, doe ik research. Ik kijk wat bekend is in het land. Het accent van de mensen en de mooie plekken neem ik mee in mijn stuk en dat waardeert het publiek.”  Het heeft haar aan niets ontbroken. De organisatie heeft voor alles gezorgd: van eten tot vervoer.  “Er is heel goed voor me gezorgd en ik heb van verschillende gebeurtenissen kunnen genieten.”

“Zo kwam Sally op het idee om de volgende keer niet alleen een show te geven, maar ook te zorgen voor een after party met een Surinaamse band”

Mogelijk dat ze er volgend jaar weer naar toe gaat.  Opvallend was dat na haar show de mensen bleven hangen. Er was niks anders te doen, terwijl het publiek dat wel had verwacht. Het liefst hadden ze willen door feesten, maar die mogelijkheid was er niet. Enkele showbezoekers namen haar spontaan mee om te feesten.

“We zijn gaan clubhoppen en hebben nog meer mensen ontmoet die ook bij de show waren.” Zo kwam Sally op het idee om de volgende keer niet alleen een show te geven, maar ook te zorgen voor een after party met een Surinaamse band. Samen met haar management bedenkt ze een concept hiervoor.

Basis verbreden

Nu ze eenmaal in Nederland is denkt ze voorlopig niet aan snel terugkeren naar Suriname. Veel kan ze niet zeggen over plannen rondom haar solocarrière, omdat dat allemaal afhangt van hoe het in juni zal uitpakken. “Stel dat het goed gaat en er meer shows komen, dan zal ik langer moeten blijven.”

Maar ze voorspelt nu al dat mensen nog geduld zullen moeten hebben voordat ze weer met haar haar theatergezelschap ‘Sambel Trasie’ met een nieuw stuk in eigen land komt. “De spelers krijgen huiswerk om alvast onderwerpen te bedenken. Wanneer ik terug ben schrijf ik het uit met de regisseur en als alles goed zit, komen we in november of december met een nieuw stuk.”

Vroeger maakte de groep er wel vier in een jaar, maar nu het economisch zwaarder is en de kosten voor het theater heel hoog zijn, houden ze het op gemiddeld twee. Sally hoopt uit Nederland terug te keren met meer theaterkennis.

Ze zegt voor iemand die geen theaterscholing te hebben gehad, wel heel erg vooruit te zijn gegaan in het theater maken. Maar ze geeft toe dat ze het zonder haar regisseur en de acteurs ook niet zou kunnen. Nu ze in Nederland is, hoopt ze ook theaterlessen te kunnen volgen en andere regisseurs en theatermakers te spreken.