Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sabotage, jaloezie of motivatie?

Sabotage, jaloezie of motivatie?

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — Soms zijn er mensen die zich goede vrienden noemen en zeggen achter iemand te staan, maar in het echt doen zij er alles aan om die persoon diens ideeën uit het hoofd te praten en eigenlijk te demotiveren. Zelfs familieleden en kennissen bezondigen zich aan dat gedrag.

“Dit kan bewuste sabotage zijn, door bijvoorbeeld jaloezie, maar het kan ook zijn dat mensen denken dat ze het beste met je voor hebben, maar ze projecteren hun eigen angsten en beperkte overtuigingen op jou”, concludeert Miss ANJ. De zangeres, die officieel in Nederland woont, heeft zich voorlopig in Groot-Brittannië gevestigd om zich verder te ontwikkelen in de muziek.

“Laat niemand jouw dromen in de weg staan; hoe jong of oud, gezet of slank je bent”

Ze vervolgt: “De mensen op wie ik doel denken dat wat voor hen niet mogelijk is, ook mij niet zal lukken, maar dat is niet waar. Ik kan het wel, ik blijf er voor werken and I’ll keep rising!” Speciaal voor deze mensen heeft de artiest het nummer ‘Rise’ gemaakt. De titel is ook gelijk de boodschap voor iedereen die naar de song luistert. “Laat niemand jouw dromen in de weg staan, hoe jong of oud,gezet of slank je bent.”

Mogelijkheden in Londen

‘Rise’ komt oorspronkelijk voor op het minialbum ‘Light up’, dat eind maart uitkwam met zeven tracks, waarvan enkele eerder als single zijn uitgebracht en ook goed hebben gescoord in Suriname. Daartoe behoren ‘Keep the Fyah Burnin’, ‘Destiny’ en ‘Light up the Place’.

De zangeres bracht de zeven nummers samen om haar diversiteit te tonen. “Als onafhankelijke artiest is het voor mij geheel iets anders om ergens te komen voor bijvoorbeeld een optreden of interview.” Ze noemt het een andere ervaring om haar publiek en organisaties een album aan te bieden in plaats van een single. “Het geeft meer gewicht en maakt mij trots.”

Miss ANJ noemt het een mijlpaal voor een artiest om een EP of album te produceren. Ze heeft dit nu bereikt, omdat daar de ruimte voor was. “Ik heb in Londen makkelijker toegang tot opnamestudio’s, met daarbij coaching en tegelijkertijd toegang tot andere platforms.”

Ze had het minialbum eerder willen uitbrengen, maar ook voor haar was Covid-19 een zware periode. “Wat ik destijds moeilijk vond, was de emotionele chantage wereldwijd en polarisatie van families en de samenleving. In eerste instantie kwam ik eigenlijk vast te zitten in Engeland door een reisverbod, waarvan ik dacht ‘het zal wel zo over zijn’.

Maar het heeft uiteindelijk bijna een jaar geduurd en dat leidde tot spanning vanuit Nederland. Men vroeg bijvoorbeeld wanneer ik zou terugkeren. We moesten mentaal echt sterk blijven en proberen er voor elkaar te zijn, in plaats van elkaar te veroordelen.”

Vooruitgang

Door dit alles besloot ze een verblijfsvergunning in Engeland aan te vragen, omdat ze er anders niet had mogen blijven. En haar aanvraag werd ingewilligd. Het mooie voor haar van de coronaperiode is dat haar ogen zijn geopend van wat er op afstand mogelijk is. “We kunnen zo zowel projecten tot stand brengen als een dagelijkse baan voortzetten.”

Londen heeft haar goed gedaan op muzikaal gebied. Zij heeft coaching gekregen op het gebied van zowel zang als tekstschrijven. Miss ANJ kan hierdoor het verschil zelf duidelijk horen met ‘vroeger’ en hoopt dat haar publiek dit ook zal waarderen. Ze zegt “veel positieve reacties” te hebben ontvangen. De artiest blijft werken op basis van de adviezen die zij heeft gekregen, omdat ze hierdoor sterker wordt in haar muziekcarrière.

Miss ANJ blijft voorlopig in Engeland om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Ook is zij met enkele partners een samenwerking aangegaan, maar kan inhoudelijk daar nog niets over zeggen. “Men moet nog even geduld hebben.”