Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SAB verwelkomt nieuwe lichting atletiekcoaches

SAB verwelkomt nieuwe lichting atletiekcoaches

PARAMARIBO — Angelo Mercuur, Jorryn Simson, Dominique Liauw Anjie, Xhosa Trustfull, Richardo Soerodikromo, Atyan Redjowikromo, Zabdai Zamuel, Aleandro Wielzen, Marvin Jadi, Dornell Alanterie, Miguel Shepper en Brain Kenton zijn de nieuwe Level I-coaches van de Surinaamse Atletiekbond (SAB). De twaalf mannen hebben van 1 tot en met 12 september met succes geparticipeerd in de opleiding die werd verzorgd door de World Athletics-lecturers Oscar Gadea uit Uruguay en de Surinamer Raymond Gilson.

De SAB is ingenomen met de aanwas, vooral ook omdat er ‘districtsmensen’ tot de nieuwe lichting behoren. “Een verheugend detail is dat onder de geslaagden zich ook coaches uit Nickerie en Commewijne bevinden, van wie mag worden verwacht dat die de atletieksport in hun districten verder zullen ontwikkelen”, schrijft de bond in zijn persbericht. Kenton is van Nickerie, Redjowikromo van Commewijne, Shepper en Wielzen van Coronie en Soerodikromo van Wanica.

Na theoretische en praktische sessies werden maandag de schriftelijke en praktijkexamens afgenomen. Bij praktijk moesten de cursisten een trainingssessie van twintig minuten verzorgen van een atletiekonderdeel volgens de methodiek die door World Athletics, de internationale atletiek overkoepeling, is vastgesteld.

Bij het theoretische examen kregen de deelnemers een toets van veertig meerkeuzevragen over trainingsleer, anatomie en fysiologie en de theorie van de diverse atletiekonderdelen. De cursus werd dinsdag afgesloten. De twaalf geslaagden zullen hun diploma rechtstreeks ontvangen van het opleidingscentrum van World Athletics.

Voor de vier personen die de eindstreep niet haalden, is er geen herexamen. Volgens de SAB zullen ze de opleiding opnieuw moeten volgen. De verwachting is dat er in 2024 opnieuw een Level 1-cursus wordt afgedraaid. In het nieuwe jaar is er ook een Level 2-opleiding. Los daarvan zijn er onlinecursussen die de coaches en juryleden kunnen volgen.

De deelnemers met de World Athletics-lecturers en SAB-bestuursleden. Ze kregen een certificaat van deelname. De geslaagden krijgen hun diploma opgestuurd. [Foto: SAB]