De Saramaccaners hebben de Saamaka Daka, die wordt herdacht op 19 september, niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zo heeft de Stichting 19 september 1762, de dag waarop de Saramaccaners vrede hebben getekend met de koloniale heersers, tot een onvergetelijke dag gemaakt, zegt Ifna Vrede, voorzitter van de stichting, aan Suriname Herald.
“We hebben een hele mooie dag gehad. De doelen die we gesteld hadden om de samenleving, met name de Saramaccaners, bij elkaar te brengen om te praten over deze historische dag, zijn gerealiseerd met gevarieerde culturele activiteiten. Hiermee is het doel bereikt,” merkt Vrede op. Het is dit jaar 261 jaar geleden dat de Saramaccaners vrede hebben getekend.
Voorafgaand aan de dag waren er verschillende activiteiten. Een daarvan was de ‘Saamaka Djama’, een miss verkiezing voor jonge meisjes van Saramaccaanse afkomst. Zij hebben tijdens de show op hun eigen manier hun talenten getoond en tevens hun zorgen geuit over de situatie in het land. Verschillende onderwerpen zijn aan de orde gekomen, waaronder onderwijs, cultuur en leiderschap, zegt Vrede.
Voor de organisatie was het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst met het Marron Platform een belangrijk moment. Deze overeenkomst heeft als doel om te streven naar eenheid onder de verschillende marronstammen. De Saamaka Daka zal voortaan gezamenlijk met dit platform gevierd worden. Ook de dagen waarop andere marronstammen vrede hebben getekend met de koloniale overheid zullen gezamenlijk gevierd worden, zoals die van de Aucaners die op 10 oktober aanstaande zal plaatsvinden.
Vrede benadrukt ook haar vreugde over de vertegenwoordiging van het traditioneel gezag bij de viering van de Saamaka Daka. Ook de gemeenschap van Brokopondo heeft actief deelgenomen, en dat stemt ons positief. De algehele viering van de Dag der Saramaccaners vond plaats in het dorp Baling Soela, een van de oudste dorpen in het district Brokopondo. Dit dorp bestond al vóór de transmigratiedorpen. Tijdens de transmigratie zijn dorpen zoals Klaaskreek, Brownsweg en Marsshallkreek naar het benedenstroomse gebied verplaatst.
“We zijn verheugd over de betrokkenheid van de gemeenschap van Baling Soela. Ze hebben hard gewerkt aan de voorbereiding van deze dag en het verliep succesvol,” deelt de voorzitter van de stichting mee. De dag begon met een plengoffer, gevolgd door een poolo waka in het dorp voor de toespraken, en eindigde met een gezellige dansparty waarbij flink gedanst werd.