Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ruslands nieuwe generatie kernwapens

Ruslands nieuwe generatie kernwapens

DOOR PHIL BAINBRIDGE
6 oktober 2023 – Vladimir Poetin zegt dat Rusland met succes een nucleair aangedreven en nucleair geschikte kruisraket heeft getest met een bereik van duizenden kilometers.

De Burevestnik-kruisraket is een van de zes strategische wapens, waarvan er vijf nucleair geschikt zijn, die Poetin in 2018 heeft aangekondigd en die nu worden ingezet.

Hij zei dat het werk aan het Sarmat intercontinentale ballistische raketsysteem bijna voltooid is, waarvan Turi Borisov, hoofd van de ruimtevaartorganisatie, in september aankondigde dat het al in dienst was en in “gevechtsdienst” was. De Sarmat kan tot 15 onafhankelijk gerichte kernkoppen of hypersonische zweefvoertuigen vervoeren, zoals de Avangard-vrachtwagen met kernpunten, die met een snelheid van Mach 20, een lage baan en manoeuvreerbaarheid tijdens de vlucht onderschepping kan ontwijken door Amerikaanse THAAD-systemen.

De vanuit de lucht gelanceerde Kinzhal hypersonische grondaanvalraket is al gebruikt met conventionele kernkoppen in Oekraïne, terwijl de autonome nucleair aangedreven torpedo van Poseidon (NAVO-aanduiding Kanyon) een compleet nieuw overbrengingssysteem biedt en daarom buiten elk bestaand wapenverdrag valt.