Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rumas en overheid bieden ondersteuning aan alleenstaande moeders

Rumas en overheid bieden ondersteuning aan alleenstaande moeders

“Sterke vrouwen kiezen niet voor de slachtofferrol. Ze vinden zichzelf niet zielig en wijzen niet naar anderen. Sterke vrouwen gaan aan de slag”. Met deze motiverende woorden van Rumas-voorzitter Emmy Hart is het project ‘Kraka den mama fu den birti fu Paramaribo’ op 10 juni van start gegaan op het terrein van de Openbare Nijverheidsschool aan de Dr. S. Kaffiluddistraat.

Dit project kwam tot stand door een driedelige samenwerking: Stichting Rumas, de presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling en het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning sloegen de handen ineen. Gedurende twee dagen hebben meer dan 60 alleenstaande moeders ondersteuning gekregen om zich positief te presenteren en te integreren in de samenleving.

Hart benadrukte in haar openingstoespraak dat Rumas zich vanaf 2009 inzet voor de jeugd. De organisatie heeft duizenden jongeren kunnen begeleiden, van vroegtijdige schoolverlaters tot gedetineerden. “Wij hebben jongens die in aanraking zijn gekomen met Justitie en Politie een nieuw perspectief kunnen aanbieden. We hebben jongens weer laten deelnemen aan het onderwijsproces, een geschikte baan kunnen regelen en anderen hebben nu zelfs een eigen onderneming,”, zei Hart.

Ze gaf verder aan dat Rumas voornamelijk bekend staat als een toonaangevende organisatie die zich inzet voor jongens. “Wij krijgen veel verzoeken om ook projecten voor jonge dames te draaien en dat zullen we nu ook doen. Eenieder verdient een tweede kans en heeft de potentie om diverse verleidingen en obstakels te overwinnen. Rumas doet het goede werk door de kracht van de Schepper. Rumas is God in actie.”

De alleenstaande moeders zijn bij de opening van het project door diverse vooraanstaande Surinamers bemoedigd. Er is een inleiding geweest van een psycholoog die breedvoerig is ingegaan op psychologische aspecten die te maken hebben met alleenstaande moeders. De moeders hebben twee dagen lang trainingen over relatie en opvoeding, budgetteren, misdaadpreventie en familieplanning gekregen.

Hart zegt dat er ook een natraject is uitgestippeld. De vrouwen kunnen na de training terecht bij de gezinscoaching- unit van Rumas, er komen terugkomdagen, en het Bureau Gemeenschapsprojecten zal cursussen verzorgen om de vrouwen weerbaarder te maken”, zegt de Rumas-voorzitter.