Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rukwinden laten spoor van vernieling achter

Rukwinden laten spoor van vernieling achter

WANICA — Bij de hevige regens die gepaard gingen met rukwinden te Livorno, Wintiwai en aan de Indira Gandhiweg zijn er geen persoonlijke slachtoffers gevallen. Wel zijn enkele woningen beschadigd. De daken van enkele huizen zijn gedeeltelijk en bij anderen geheel weggewaaid, doet Jerry Slijngard, die leiding geeft aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), verslag aan de Communicatiedienst Suriname.

Buurtbewoners hebben foto’s en video’s gemaakt van de hevigheid van de rukwinden die maandag een spoor van vernieling achterlieten. Een kleine drie weken terug waren er ook al rukwinden gemeld. Slijngard zegt dat het erop lijkt dat dit fenomeen zich vaker voordoet tijdens de droge tijd.

Het NCCR adviseert burgers om de daken van hun woning stevig te plaatsen. Ook is de instructie aan mensen om zich bij rukwinden in de bad- en toiletruimte te begeven als die geheel van steen is of zich onder een tafel schuil te houden. Het wordt afgeraden zich op straat te begeven.

De ervaringen tot nu toe in Suriname is dat de rukwinden van korte duur zijn, maar wel heel erg hevig. Het voorlopige waarschuwingssysteem is dat de Meteorologische Dienst Suriname terugkoppelt met het NCCR wanneer er rukwinden zijn te verwachten en dat vervolgens de districtscommissariaten in kennis worden gesteld. Slijngard zegt dat alle diensten, waaronder de brandweer en het NCCR, hun best doen om bij rukwinden samen te werken om getroffen bewoners te helpen.

[Foto: CDS]