Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ruïne Gebouw 1790 wordt nationaal museum

Ruïne Gebouw 1790 wordt nationaal museum

Als alles volgens plan verloopt zal in 2026 uit de ruïne van ‘gebouw 1790’ bij Fort Zeelandia het nieuwe nationaal museum staan. “Vanuit het feit dat in Nederland gesprekken worden gevoerd om de koloniale collecties terug aan Suriname te geven, gaat de Surinaamse overheid voor een nationaal museum”, zegt Roseline Daan directeur van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.

door Audry Wajwakana

Gebouw 1790 is een van de historische panden die geïdentificeerd is om meegenomen te worden in de tweede fase van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp).

Voor de uitvoer van Purp II verstrekt de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) een lening van dertig miljoen US-dollars. Dit maakte Daan samen met onderwijsminister Henry Ori tijdens een persbijeenkomst bekend. 

“Dit kon zondermeer, omdat Suriname zich keurig heeft gehouden aan de afspraken van de UNESCO en IDB als financieringsbron, waardoor er naar een Purp II fase is gekeken”

Roseline Daan

Het leningsbedrag is tien miljoen US-dollar meer dan bij de eerste Purp. “Dit kon zondermeer, omdat Suriname zich keurig heeft gehouden aan de afspraken van de UNESCO en IDB als financieringsbron, waardoor er naar een Purp II fase is gekeken”, zegt Daan.

Historie

Gebouw 1790 was een groot bakstenen levensmiddelenmagazijn en bestond uit twee bouwlagen, dat in de koloniale periode werd gebouwd.  In de vroege ochtend van 27 augustus 1990 vloog het gebouw in brand.

Het gebouw was toen het hoofdkwartier van de Militaire Politie. Door de brand zijn slechts de buiten muren overgebleven. Eind 2017 deed Armand Zunder van de Stichting Afrikaans Surinaams Erfgoed Museum (ASEM) een verzoek aan toenmalige president Desiré Bouterse om op die plek het Afrikamuseum op te zetten.

Daan zegt dat er op haar directoraat wel een verzoek is binnengekomen voor een Afrikamuseum, maar zonder vermelding van een locatie.  Voor het opzetten van nationaal museum krijgen niet alleen de koloniale collecties uit Nederland een plek. “Maar ook staatseigendommen, schilderwerken, artefacten en cadeaus van staatseigendommen, die momenteel op verschillende plekken zijn weggezet”, zegt Ori.

Roseline Daan, (m) directeur van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur vertelt over de Purp II. [Foto: Audry Wajwakana]

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor Purp II zijn in volle gang, zodat het project in 2024 kan aanvangen. Voor deze fase zullen behalve ‘Gebouw 1760’ de gebouwen van Cultuur Studies aan de Fort Zeelandia, het Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) aan de Waterkant en het MinowC aan de Heerenstraat worden opgeknapt.

Ook het ministerie van Justitie aan de Henk Arronstraat, het torengebouw van oud Financiën aan de Onafhankelijkheidsplein en het Bureau Genderaangelegenheden eveneens aan de Onafhankelijkheidsplein worden in dit traject meegenomen.

Er zal ook voor een stukje stadverfraaiing middels landscaping plaatsvinden. De onderwijsminister geeft aan dat er ook een parkeerbeleid voor de binnenstad zal komen. Er worden ook oplossingen gezocht voor het zwerversprobleem.

Eerste fase

In 2020 is de eerste fase voor de renovatie van de historische gebouwen gestart, waarbij een groot deel van die renovaties, zoals De Nationale Assemblee gebouw en het pand Mirandastraat nummer 10 zijn opgeleverd.

Deze maand wordt verder gewerkt aan de rehabilitatie van de Palmentuin, waarbij de geïdentificeerde ‘zieke’ palmen opgeruimd worden. Daan verwacht dat de Palmentuin eind september optimaal gerehabiliteerd zal zijn.