Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ruim vierhonderd miljoen dollar winst Staatsolie

Ruim vierhonderd miljoen dollar winst Staatsolie

PARAMARIBO, 15 mei – Staatsolie boekte vorig jaar ruim vierhonderd miljoen dollar winst. Dit is bekendgemaakt tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering. De hoge prijs voor het belangrijkste exportproduct, Saramacca Crude, is de voornaamste verklaring voor de hoge uitkomst. De staat houdt een flinke duit over.

Aan dividend en belasting wordt ruim tweehonderd en tachtig miljoen dollar uitgekeerd. Daar kunnen flink wat rekeningen van betaald worden. Het bedrijf houdt een deel van het geld voor investeringen . Onder meer zal gezocht worden naar meer oliebronnen. Onlangs is de exploratie voor de kust van start gegaan. Daar wordt dertig miljoen dollar voor vrijgemaakt. Ook de uitbreiding van de raffinaderij slokt een deel van de winst op.

Staatsolie is ook de belangrijkste investeerder in het TapaJai-project. Dit project moet de Jaikreek en de Tapanahony rivier op elkaar aansluiten. Er komt dan meer water vrij voor de krachtcentrale te Afobakka. Het bedrijf wil de komende jaren de totale brandstofbehoefte op de lokale markt dekken. De dagproductie moet dan wel worden opgevoerd. Het bedrijf produceert nu zestienduizend barrels per dag. De raffinaderij moet in 2013 gereed zijn.


Posted

in

by