Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Ruim 1900 onderwijzers staan op het punt te vertrekken naar het buitenland’’

“Ruim 1900 onderwijzers staan op het punt te vertrekken naar het buitenland’’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Er zijn naar schatting zo een 1900 onderwijzers die hun stukken in orde hebben gemaakt om te vertrekken naar Nederland en de Antillen”. Dit nieuws verteld Myredith Hoogdorp, trekker van de actiegroep Wi Sa Strey aan de Ware Tijd. De leerkrachten voeren al twee weken strijd omdat zij aangeven niet meer uit te komen met het gemiddeld salaris van SRD7.000.

De regering heeft de vorige week laten weten dat de onderwijzers samen met de ambtenaren, vanaf eind van deze maand, gedurende zes maanden een koopkrachtversterking van SRD2500 zullen ontvangen. Maar dat vinden de onderwijzers niet toereikend en kijken nu uit naar andere mogelijkheden voor een beter leven. De krant verneemt dat er op het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een aantal verzoeken ligt van leerkrachten die met verlof buiten bezwaar willen, maar ook van onderwijzers die hun ontslag hebben ingediend.

Hoogdorp zegt dat zij informatie heeft dat het gaat om onderwijzers van de verschillende niveaus. De groep die binnenkort vertrekt heeft contact gezocht met Hoogdorp. Op basis daarvan zegt zij zelf te zijn nagegaan om hoeveel leraren het gaat. “Ik schrok en dacht..wow..dit is veel. En er staan nog meer op de lijst want er wordt een pedagogisch instituut op een van de eilanden geopend en dat trekt nog meer Surinaamse onderwijzers aan”. Zelf denkt Hoogdorp er niet aan om te vertrekken. “Ik ben Surinamer in hart en nieren en ga graag op vakantie maar heb er niet aan gedacht om in het buitenland te wonen.”