Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rokende vrouwen hebben meer opvliegers

Rokende vrouwen hebben meer opvliegers

Vrouwen die roken, hebben in de overgang meer last van opvliegers. Voor vrouwen met bepaalde genen geldt dit nog sterker.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Pennysylvania.

Eerder onderzoek liet al zien dat roken leidt tot een vroegere overgang. Ook zijn de symptomen vaak erger. Naar de invloed van roken op opvliegers was nog niet eerder onderzoek gedaan.

“We hadden al verwacht dat roken een toename in opvliegers zou veroorzaken”, vertelt onderzoeker Samantha Butts. “Maar bij rokers die genetisch gevoeliger zijn voor gifstoffen uit de omgeving, brak het zweet nog vaker uit.” Butts hoopt dat dit voor vrouwen een extra motivatie vormt om te stoppen.

Samen met haar collega’s volgde Butts bijna 300 vrouwen gedurende tien jaar. Aan het begin van de studie was nog geen van hen in de overgang. Bloedwaarden, leefstijl, overgangsklachten en gezondheid werden bijgehouden.

Het effect van de genen en het rookgedrag op de opvliegers was het sterkst bij donkere vrouwen. Rokende Afro-Amerikaanse vrouwen ervaarden 84 procent vaker opvliegers dan niet rokers. Bij blanke vrouwen was dit 56 procent.

Bij rokende vrouwen met de specifieke genen was de kans op opvliegers 21 keer zo groot. Voor deze vrouwen, die extra gevoelig zijn voor gifstoffen in de omgeving, kan ook meeroken de kans op opvliegers vergroten. Evenals andere vervuilende stoffen in de lucht.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in de juni-editie van de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: