Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Robotics team Suriname  wint Rookie Inspiration Award op Championships in Houston

Robotics team Suriname  wint Rookie Inspiration Award op Championships in Houston

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Na een succesvolle deelname de eerste keer aan de Regional Robotics competitie in maart, waar de Rookie All Star Award werd gewonnen en toegang kreeg tot de Championships, heeft het Robotics team Suriname in april deelgenomen aan de kampioenschappen in Housten,VS.

“Met slechts drie weken voorbereidingstijd en vele lange uren in het opmaken van ongeveer honderd pagina tellende documentatie, waaronder onze technische notebook hebben wij met de inzet van team ambassador, FTeW werktuigbouwkunde student Swastika Ghisaidoobe, de Rookie Inspiration Award mogen winnen in onze divisie,” zegt teammanager Ashna Mahepal. Het team bestaat uit Ayand Jhagroe, Ishan Sloote, Joel Naarendorp, Lesley Uiterloo, Aryan Sewdin en Youri Karijopawiro.

“De Rookie Inspiration Award wordt per divisie uitgereikt en alleen in gevallen als de jury overtuigd is dat een Rookie team aan de criteria voldoet”

Er was een Suriname robot drive-team bestaande uit VWO studenten Aryan Sewdin (lead robot driver), Gyan Doerdjan (robot intake mechanism operator) en Joshua van Leeuwaarde (back-up driver & human player). Leerlingen van  SG Sanatan Dharm, Vrije Atheneum en Lyceum II, hebben de offence strategy van het team redelijk succesvol kunnen uitvoeren in alliantieverband en hebben het team 4 wins, 5 verliezen en 1 gelijkspel opgeleverd. 

Onze performance was goed voor een ranking op plek 59 op de lijst van 78 teams (waarvan 5 Rookie Teams) van de ‘Daly’ Divisie, waarin Suriname was ingedeeld. In deze divisie zaten teams met 2 jaar FIRST Robotics ervaring alsook teams die er al 31 jaren bestaan. In totaal waren er 8 divisies. 

De Rookie Inspiration Award wordt per divisie uitgereikt en alleen in gevallen als de jury overtuigd is dat een Rookie team aan de criteria voldoet. Volgens de teammanager vormde de voorbereiding naar de kampioenschappen een zware uitdaging.

“Het begrijpen van ons team was vanwege deelname in de Regionals redelijk gestegen en de lead mentor was overtuigd dat modificaties aanbrengen nodig waren om een betere performance te garanderen. Met de hulp van een groep van vrijwilligers in Amerika onder leiding van een manager met Surinaamse roots, hebben wij enkele nieuwe en meer geavanceerde robot onderdelen kunnen aanschaffen. Aangepaste robot assemblage, bevestiging van electronics alsook aangepaste besturingsprogramma in Javascript was allemaal nodig. Ook is het met de hulp van veel minder sponsoren gelukt om met waarborgsommen en voorschotten af te reizen,” zegt Mehepal. 

Organisaties zoals de Associatie van Surinaamse Fabrikanten investeren in de Suriname’s jeugd door facilitering van werkruimte, terwijl andere organisaties en individuen ondersteunen met andersoortige tegemoetkoming. We zijn de organisaties die hebben ondersteund dankbaar voor hun partnerschap in het investeren in de toekomst. 

GoFundMe

Wel zitten we na terugkomst nog met rekeningen, die we moeten aflossen waaronder een extentie voor betaling van registratiegelden van de Amerikaanse organisatie FIRST. Een tweede vrijwilliger met Surinaamse roots bleek bereid om een GoFundMe te helpen opzetten en daarmee zijn een deel van die gelden verzameld, omdat een lager bedrag als doel gesteld was, alleen om de motivatie erin te houden.

Samenwerking

Het robotics traject ontwikkelt jongeren om problem-solvers te zijn gebruikmakend van belangrijke skills of the future die ze hands-on leren. Niet alleen toepassing van technologie, engineering en teamwork wordt gestimuleerd maar ook een stevige basis voor internationale samenwerking wordt gelegd. Nu al werkt ons team reeds jaren met teams in andere landen zoals Mexico en na FRC ook veel meer met die in America. 

In een technologie afhankelijke wereld moeten onze jongeren samenleren werken met ook anderen in het buitenland, terwijl ze zelf nog vertoeven in eigen land om ons een hoopvoller uitzicht te bieden. Door samenwerking kan je resources identificeren en aanwenden voor je lokale capaciteit. De stap naar de Regionals, daarna de ‘Worlds’, de toepassing van GofundMe, het robotics materiaal komt allemaal vanuit samenwerkingen die er zijn.

Stichting Young Help Suriname 

Het traject van Robotics uitgezet door Stichting Young Help Suriname vormt in Suriname een gemeenschap van jongeren, die zich niet alleen bezig houden met positieve (STEM) vaardigheden ontwikkeling, maar die gelijk ons land linkt aan 187 landen, teams, instituten en educatieve resources. 

De jongeren hun inspiratie door de verruimde kijk voert hen in het willen excellereren in het oplossen van (real-life) problemen in de gemeenschap gevoed door een begrip voor samenwerking en de waarde van kennisdeling. Zo is ons mentoring systeem ook opgezet en geïntroduceerd in Suriname in 2017. 

HYPE

Nu gebeurd dit al 7 jaren en hieruit is het ‘Helping Youth Progress in Education – HYPE Project’ voortgevloeid voor Suriname. Als onderdeel van HYPE worden er Learning Clubs gepilot (Youth Leadership, Entrepreneurship en STEM/Robotics) in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, The Back Lot Foundation en IDB Lab, met de bedoeling, dat die na de testfase landelijk een extracurricular onderdeel kunnen gaan uitmaken van school programma’s op VOS niveau.

“Als het beter gaat met de jongeren doordat zij toegang hebben tot activiteiten met like-minded peers en daar leren samenwerken, zal het beter gaan met ons allen. Nu ze bereid zijn om zich in te zetten en daarbij ook zelf te fundraisen om Suriname te registreren voor zaken als robotics regionals en championships(en dit geldt ook voor andere sporten), dan ligt het aan ons om te besluiten als wij die helpende hand verlenen”, aldus Mahepal. 

Het team kijkt volgens haar met deze Rookie Inspiration Award uit om nog meer jongeren in Suriname te inspireren met de outreach om zich in te zetten hun best te doen en te gaan voor succes voor zichzelf en hun omgeving.