Home » Surinaams nieuws » Robinhood toont veerkracht en plaatst zich voor halve finale Concacaf Caribbean Cup

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “In principe mogen we trots op ze zijn. Ze zijn amateurs, trainen drie keer per week en toch hebben ze het geklaard om onder moeilijke omstandigheden deze wedstrijd in winst om te zetten … en overtuigend ook!” Woorden van coach Roberto Gödeken nadat Robinhood donderdagavond met 3-1 zegevierde over Club Atlético de Pantoja uit de Dominicaanse Republiek.

De Surinaamse voetbalkampioen, die van een 0-1 achterstand bij de rust terugveerde, plaatste zich door de zege als groepswinnaar voor de halve finale van de Concacaf Caribbean Cup 2023. In de volgende ronde treft Robinhood opnieuw een Dominicaanse ploeg. Na eerder Cibao en Club Atlético de Pantoja op bezoek te hebben gehad, volgt nu het treffen tegen Moca FC. Op de website van de Concacaf staat dat de duels tussen 24 oktober en 2 november worden gespeeld.

“We wilden de wedstrijd graag winnen, maar het thuisspelende team heeft vandaag bewezen wie de betere is”

Pantoja-coach Amleto Bonaccorso

Balans en rust

Gödeken sprak van een “moeilijke wedstrijd” tegen Pantoja. “Maar we hebben het publiek niet teleurgesteld.” Wel vond hij dat er na de numerieke meerderheid – in de 61ste minuut kreeg verdediger Jayson Made de rode kaart – meer doelpunten moest zijn gescoord. Vier minuten vóór de rode kaart had captain Jamilhio Rigters uit een machtig schot de stand op 1-1 gebracht.

Uit assists van hem wisten Renske Adipi (75’) en goaltjesdief Shaquille Cairo (81’) de eindstand op 3-1 te bepalen. Gödeken zal zich nu richten op de eerste halvefinalewedstrijd, die al over 2,5 week wordt gespeeld. Volgens de oefenmeester wordt rust belangrijk. “Het is nu zaak om even tot rust te komen. De balans gaat heel erg belangrijk worden. We gaan dat goed moeten monitoren.”

De successencoach, die aangeeft dat Robinhood al vanaf december 2022 aan een stuk door bezig is, beseft dat het steeds moeilijker wordt. “Hoe verder je komt, hoe sterker en beter de tegenstanders zijn.” Hij is in elk geval ingenomen met de goede sfeer binnen de groep. Na enkele dagen rust, zal Robinhood maandag de draad weer oppakken.

(lees verder onder de foto)

Roberto Gödeken is tevreden met de manier waarop Robinhood is teruggeveerd na het eerdere verlies tegen Harbour View.

Rigters cruciaal

De 0-1 achterstand werd ingeluid na onnodig balverlies van Adipi. In eerste instantie wist doelman Jonathan Fonkel nog te redden, maar daarna bracht hij aanvaller Luis Espinal ten val in het strafschopgebied. De goalie, die in de tiende minuut nog prachtig had gered bij een doelrijpe kans van Jeremy Baez, koos bij de penalty van Francisco Ortega nog de juiste hoek, maar kon het leder niet buiten houden: 0-1.

Man of the match Rigters bracht zijn team in de 57ste minuut op gelijke hoogte met een onhoudbare uithaal van dertig meter: 1-1. Vier minuten later kreeg Made direct rood na een lelijke overtreding op Carlos Da Silva.

In de 75ste minuut bracht Adipi Robinhood op voorsprong uit een goed opgezette indirecte vrije trap. Hij plaatste de bal op aangeven van Rigters in de korte hoek en verraste doelman Mario Marte: 2-1. Cairo, die de hele wedstrijd op verschillende verdedigers stuitte, zag in de 81ste minuut zijn kans schoon. Hij tikte een goed voorgetrokken bal van Rigters binnen: 3-1.

Club Atlético de Pantoja-coach Amleto Bonaccorso sprak na afloop over een “enerverende wedstrijd”. “We wisten dat Robinhood een behendig team is en hielden rekening met hun gevaarlijke spelers (Cairo, Adipi en Rigters, … red.), maar die rode kaart heeft ons de das omgedaan. We wilden de wedstrijd graag winnen, maar het thuisspelende team heeft vandaag bewezen wie de betere is.”