Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Robinhood maakt slijtageslag door

Robinhood maakt slijtageslag door

Tekst Stan Herewood

Beeld Oneill Miller-Straffon Images

PARAMARIBO — De race om het landskampioenschap van Suriname heeft Robinhood met goed gevolg afgelegd en daarna zijn wedstrijden, georganiseerd door Concacaf, als een knikker over een leien dak gegaan. Dat zegt iets over de kwaliteit van de ploeg, maar de reeks duels heeft ook een zware wissel getrokken op de mentale kracht van de spelers. Tot die conclusie komt trainer Roberto Gödeken in gesprek met de Ware Tijd.

Verdergaande en diepergaande evaluatie wijst uit dat Robinhood als het ware “bovenmenselijk” heeft gepresteerd, omdat de club kort na elkaar een serie ontmoetingen heeft gespeeld die veel heeft gevergd van de jongens. “Het geheim van Robinhoods kracht ligt in het jarenlang samenzijn van de spelers. Ze zijn naar elkaar gegroeid en dat heeft voor stabiliteit gezorgd”, looft de trainer de groep.

Missie positief

Gödeken beschouwt de missie als zeer positief. Vóór vertrek naar Jamaica had hij in zijn hoofd één winst en één verlies, hoewel beide wedstrijden in winst omzetten fantastisch zou zijn. “Voor mij was het doel van de eerste wedstrijd tegen Dunbeholden direct toeslaan. We wonnen met 2-0 en bij de  tweede tegen Harbour View hadden wij er rekening mee gehouden dat het een sterkere tegenstander is. We verloren met 2-3.”

“Als wij internationaal gaan en buiten Suriname spelen, zijn we goed georganiseerd, maar dat staat in schril contrast met de houding van voetballers in Suriname.”

De coach constateerde dat na de serie overwinningen de spelers niet wilden verliezen. “Wij zoeken geen excuus voor de nederlaag. Er zijn fouten gemaakt. Het wedstrijdplan heeft niet gewerkt en de tegenstander heeft die fouten afgestraft. Het plan was erop gericht de fouten van Harbour View te evalueren, echter hebben de Jamaicanen ons juist de das omgedaan, terwijl wij gedacht hadden hen klem te zetten.”

Profcompetitie

Hij beaamt dat zijn ploeg kansen heeft gehad, maar niet allemaal heeft benut. “Die boog hebben we zolang mogelijk gespannen gehouden, totdat het verkeerd afliep.” Hij heeft in elk geval de mogelijkheid gehad het team onder druk te ervaren.

Gödeken: “Die druk heeft me geleerd dat de professionele competitie in Suriname eindelijk van de grond moet komen. Als wij als amateurs op dit niveau presteren wat zal het dan niet zijn om de talenten in te zetten bij een profcompetitie.”

De coach wijst erop dat er is gespeeld tegen landen waar betaald voetbal niet onbekend is. “Mijn informatie is dat ze zich ook als professionals gedragen. Bij ons is alles vrijblijvend. We zijn ons ervan bewust dat er meer in zit en dat moet eruit worden gehaald.”

Hij vindt het belangrijk dat met beide benen op de grond wordt gestaan. “We zijn niet de profs bij uitstek. Als wij internationaal gaan en buiten Suriname spelen, zijn we goed georganiseerd, maar dat staat in schril contrast met de houding van voetballers in Suriname. ”

Atletico Pantoja uit Santo Domingo, ook geen team om te onderschatten, is donderdag in het Franklin Essed Stadion tegenstander van Robinhood in de laatste groep B-wedstrijd. “In onze situatie is het veiligste om te winnen”, meent Gödeken. Winst betekent sowieso een plek in de halve finale van de Caribbean Cup 2023, maar volgens hem volstaat ook een minimale nederlaag van 0-1 of een gelijkspel voor overgang naar de volgende ronde.