Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Robinhood-coach steekt loftrompet over zijn team bij behalen Concacaftitel

Robinhood-coach steekt loftrompet over zijn team bij behalen Concacaftitel

door Stan Herewood

PARAMARIBO — “In het vliegtuig op weg naar huis analyseerde ik stilletjes het resultaat. Hoe komt het dat we zo goed gepresteerd hebben. Het spel van Robinhood is beter geworden omdat we altijd de lat hoog hebben gelegd. De  band tussen spelers en technische staf is steviger geworden. Ik heb de jongens beter leren kennen. Het is een toernooi geworden waarbij Robinhood met passie het spel dicteerde en met verzorgd voetbal vanaf dag één tot de finale de tegenstander de baas bleef.”

Dit zegt  Robinhood coach/trainer Roberto Gödeken over de bijzondere prestatie van de Surinaamse landskampioen tijdens het Caribbean Club Shield toernooi van de Concacaf op Sint Vincent en de Grenadines: het team won in negen dagen alle (vijf) wedstrijden.

“De aanvallen werden goed opgezet en het team zorgde bij tegenaanvallen voor veel problemen bij de  tegenstander. Het hele toernooi door werd dezelfde trend aangehouden”  

Lat hoog gelegd

De coach blikt in gesprek met de krant terug op momenten waarop de spelers elkaar complimenten gaven over hun inzet. Een speler beloofde dat hij en zijn teamgenoten beter en harder zullen trainen in de toekomst.

Gödeken: “Het is niet zo dat ze niet echt trainen, maar ik leg de lat hoog. Wij halen het maximale uit de training en houden de vinger aan de pols.  De inzet van de spelers heeft mij enkele dingen geleerd. Wij hebben vijf wedstrijden gespeeld in negen dagen. In eenzelfde periode  thuis spelen wij er meestal twee. Wij trainen drie keer per week in Suriname. Op Sint Vincent  geloofde men niet dat wij amateurs zijn. Mensen duidden de spelers aan als beginnelingen en vroeg zich enigszins spottend af wat deze kleine U-15 spelers hebben te zoeken in het toernooi.”

Maar onder de indruk van de geweldige prestaties stonden de eilandbewoners na afloop van het toernooi in de rij om de Surinaamse spelers een stevige handdruk te geven.

Voorwaarden voor succes

Een van de principes van de coach is dat zijn spelers plezier in het spel hebben. Hij legt uit dat verdeling van kracht en intensiteit op een slimme manier wordt doorgevoerd en daardoor ontstaat rust.

“In de finale van het toernooi hebben wij ontdekt dat rust en de ontspanning een zichtbare balans brachten in het spel en dat zorgde niet voor paniek. De aanvallen werden goed opgezet en het team zorgde bij tegenaanvallen voor veel problemen bij de  tegenstander. Het hele toernooi door werd dezelfde trend aangehouden.”  

Samenvattend komt Gödeken tot de slotsom dat ervaring een bijzondere rol heeft gespeeld. Hij noemt naar de spelers luisteren waardevol. Ook uitgebalanceerde rust en voeding hebben bijgedragen aan het succes. De succescoach waardeert de spontane nabeschouwing in de groep, vooral over de positieve rol van medespelers op cruciale momenten in de wedstrijd.

“Ze genoten en spraken plezierig over de druk op de tegenstander, het positiespel, het opvoeren van de snelheid en het temporiseren dat zij stevig in de hand hielden en het gemak waarmee zij met tactische kneepjes de tegenstanders dwongen tot balverlies. Ze hadden duidelijk schik bij de overname na balverlies van de tegenstander. “

Volgens Gödeken was het bij de jongens nagenieten van die momenten die haast vlekkeloos verliepen. Ook dat de communicatie, wedstrijd na wedstrijd beter werd, stemde hem  goed. Het team als geheel functioneerde uitstekend. Vooral Cairo, Adipi en Richters namen het voortouw.  

Ervaring versus dynamiek

Terugkijken op de eerste titel vier jaar geleden en de tijd daartussen zegt de coach dat sommige factoren niet met elkaar zijn te vergelijken. Bij de eerste titel was er sprake van veel  ervaring, terwijl in dit team de dynamiek een rol heeft gespeeld. De uitstraling van Robinhood maakte indruk op de supporters. Altijd netjes gekleed, discipline in het hotel, op de training en op het veld.  Wanneer dezelfde condities geschapen worden voor de spelers in Suriname gaat ons voetbal vooruit stelt hij.

“Het is bijzonder goed voor het saamhorigheidsgevoel. Je hebt de jongens bij elkaar, de dag vóór de wedstrijd, de dag daarna. Het is een ander verhaal wanneer zij thuis zijn, zonder rust met allerlei beslommeringen hun huis moeten verlaten om naar het stadion te komen.

Tijdens het toernooi op Sint Vincent aten ze op tijd en was er voortdurend  medische begeleiding beschikbaar. Hij is erva n overtuigd dat de situatie van afzondering zoals in het buitenland, nabootsen in de thuissituatie voordelen zal opleveren. Robinhood won op rij van OMFC (2-1), B1FC (5-0), AS Etoile Matoury (4-2), Metropolitan (5-0) en Golden Lion (5-1).