Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rinaldo Klas en Maartje Jaquet: Bezielde lijnen

Rinaldo Klas en Maartje Jaquet: Bezielde lijnen

GFC NIEUWS- In Readytex Art Gallery opent op 3 oktober een bijzondere nieuwe duo-expositie.

Bezielde lijnen toont het verrassende resultaat van de synergie tussen twee kunstenaars die nu tien jaren als collega’s en vrienden met elkaar verbonden zijn: Rinaldo Klas in Suriname en Maartje Jaquet uit Amsterdam.

Toen Jaquet tien jaar geleden tijdens haar eerste verblijf in Suriname de tuin van de Nola Hatterman Art Academy inliep om een filmpje te maken van draagmieren – die ze nooit eerder had gezien – werd ze aangesproken door de toenmalige directeur Klas.

Hij wilde weten wie de onaangekondigde bezoekster was en wat ze daar deed. Deze ontmoeting leidde tot een blijvende verbinding tussen de twee kunstenaars, waarbij ze elkaar op de hoogte hielden van ontwikkelingen in hun werk en persoonlijk leven.

In hun werk bleken er enkele raakvlakken te zijn, waaronder vooral in hun gebruik van lijnen. Beiden trachten met simpele lijnen het diepere te vangen van hetgeen ze vastleggen. Bij Rinaldo is dat de ziel van de natuur en bij Maartje de ziel van de mensen die zij portretteert.

Zij delen ook hun engagement voor milieu en natuur en zullen daarom speciaal voor deze expositie een gezamenlijk kunstwerk maken waarbij dit thema centraal staat.

Jaquet heeft in het verleden veel met film en fotografie gewerkt. Zo maakte zij tijdens haar verblijf in Suriname in 2009 zogenoemde One Minute video’s van haar impressies.

De afgelopen jaren is zij zich gaan richten op het tekenen en schilderen van mensen met pen, potlood en aquarel. Ze maakt graag snelle schetsen van mensen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op de markt, in de bibliotheek of een winkel, met als rode draad de diversiteit en tegelijkertijd eenheid van de mensen. De schetsen werkt zij later uit als aquarel.

Op de expositie is een aantal portretten te zien die zij in 2017 maakte tijdens een residency bij het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam Zuidoost.

Speciaal voor Bezielde lijnen heeft Jaquet in Paramaribo ook mensen geportretteerd, aan de Waterkant.

Klas is een gevestigd Surinaams kunstenaar. Centraal thema in zijn werk sinds de jaren negentig is het grote effect van het ingrijpen door de mens op het milieu. Voor Bezielde Lijnen maakte hij figuratieve monoprints en acrylschilderijen.

Het raakvlak van hem en Maartje, het lijnenspel van hun werk, is duidelijk zichtbaar in de dynamiek van de lijnen in de monoprints van mensen. In de kleurrijke acrylschilderijen geeft Klas uiting aan zijn betrokkenheid bij mens en milieu.

De opening van Bezielde lijnen vindt plaats in Readytex Art Gallery op 3 oktober. De expositie is verder te bezichtigen van 4 oktober tot en met 2 november.

Het bericht Rinaldo Klas en Maartje Jaquet: Bezielde lijnen verscheen eerst op GFC Nieuws.