Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rietveld Aruba: hoge school voor kunst en design

Rietveld Aruba: hoge school voor kunst en design

In het Caribisch gebied was er tot voor kort geen hogeschool voor kunst en design, maar sinds 3 jaar word er een vooropleiding kunst en design in Aruba verzorgd door de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en per september 2013 zullen er ook twee bachelor opleidingen in Aruba onder de naam van de Rietveld Aruba van start gaan.

Binnen de bachelor zal er een bachelor Autonome Beeldende Kunst en een bachelor Vormgeving aan geboden worden. Na een algemeen eerste jaar, genaamd het basisjaar, kiest de student voor een afstudeerrichting. Daarna volgen er drie jaren van verdieping.
Studenten van de Rietveld Aruba zullen tijdens hun bachelor studie in het 3de jaar een uitwisseling doen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

De vooropleiding is er voor diegenen die zich willen voorbereiden op een studie aan de Academie waarbij je 4 halve dagen per week les volgt. Als je het vooropleidingsjaar goed afsluit, word je automatisch toegelaten tot het basisjaar.

Filosofie
De Rietveld Aruba wil talentvolle jonge mensen op een zodanige manier begeleiden dat ze in staat zijn zelfstandig in de beeldende kunst of vormgeving te functioneren. We willen bereiken dat ze op eigen kracht hun werk gaande kunnen houden en tot de artistieke inspirators van hun vakgebied uitgroeien.

De Academie wil de capaciteiten en de creativiteit van het individu optimaal tot ontplooiing brengen. We hebben respect voor het individu en voor zijn vrijheid om een persoonlijke benadering te ontwikkelen en de eigen toekomst te bepalen. We kiezen voor onderzoek, experiment en auteurschap. Daarbij hechten we grote waarde aan een open houding tegenover de omgeving en pleiten voor betrokkenheid bij de ander en de maatschappij. Dit doen wij vanuit onze eigenzinnige visie op wat kunstonderwijs zou moeten zijn.

Aruba
De Rietveld Aruba is gelegen in een fantastische gerenoveerde stads villa in het centrum van Down Town Oranjestad. Aruba staat bekend om zijn aangename klimaat en veiligheid, maar bovendien is Aruba internationaal georiënteerd, multicultureel en multi-lingual dit maakt Aruba tot de ultieme playground voor de creatieve sector waar alles nog mogelijk is. Het samenkomen van verschillende culturen ziet de academie als een kracht; studenten en docenten worden zo uitgedaagd om verschillende perspectieven in te nemen. Het toerisme maar ook de ontwikkeling van de derde pilaar kennis is belangrijk voor Aruba, kunst, design en cultuur zullen hier in de toekomst een extra invulling aan geven.

Voor meer informatie kun je terecht op www.gerritrietveldacademie.nl en email stichting.rietveld.aruba@gmail.com