Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Reus op lemen voeten raakt geldschieters kwijt

Reus op lemen voeten raakt geldschieters kwijt

De Reserve Bank of India kondigt aan dat zij Amerikaanse obligaties gaat dumpen. Steeds meer landen lozen steeds meer Amerikaanse obligaties, en dat is slecht nieuws voor de economie van de VS.

Obligaties (verhandelbare leningen) horen tot de meest veilige investeringen, en Amerikaanse obligaties worden beschouwd als de meest betrouwbare.

Amerika heeft voor enorme bedragen geleend door het uitgeven van obligaties. Nu het land links en rechts klappen uitdeelt aan vriend en vijand, vinden veel landen het raadzaam zich te ontdoen van het Amerikaanse schuldpapier.

Dat kan op termijn rampzalige gevolgen hebben. Wanneer grote schuldeisers (bijvoorbeeld China, Japan, Rusland) hun obligaties en masse wegdoen, zal de waarde daarvan dalen.

Het zal moeilijker worden voor de VS om nieuwe, grote investeerders te vinden: niet elk land heeft zomaar een triljoen dollar op de plank liggen.

China bijvoorbeeld, die meer dan een triljoen dollars stak in Amerikaanse obligaties, zou vanwege de escalerende handelsoorlog met de Yanks kunnen besluiten zoveel mogelijk van die leningen van de hand te doen.

Wanneer dat zou gebeuren, of wanneer veel schuldeisers hun kleinere vordering afstoten, zou zomaar kunnen blijken dat de reus al die tijd op lemen voeten stond.

Foto: Jonathan Ogilvie