Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Reshuffeling niet zaligmakend

Reshuffeling niet zaligmakend

*door een technisch euvel is het commentaar van vrijdag niet op het gebruikelijke tijdstip (12:00 uur) gepubliceerd

MINISTER ALBERT JUBITHANA van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft deze week een brief naar president Chandrikapersad Santokhi geschreven dat hij zijn portefeuille ter beschikking wenst te stellen. Dat doet hij om persoonlijke redenen. Zijn beslissing heeft, aldus de bewindsman, niets van doen met de ophanden zijnde reshuffeling van het kabinet.

Jubithana, die het naar verluidt al een hele poos niet meer ziet zitten in de regering, hinkte al geruime tijd met het idee er de brui aan te geven. Nu wacht hij niet op de door de regeringsleiders aangekondigde bijltjesdag en vertrekt uit eigen beweging en houdt zo de eer aan zich zelf. Hoezeer de man bruiste van energie om zaken die te maken hebben met het beleid van zijn ministerie heeft Jubithana het niet makkelijk gehad.

Zonder de nodige middelen en capaciteit zal ook de nieuwe bewindvoerder niet tot de gewenste beleidsprestaties kunnen komen

Voor een belangrijk deel vanwege een gebrek aan middelen, vooral financiële middelen. Met de regelmaat van de klok staakten bus- en boothouders de dienstverlening omdat reguliere en achterstallige betalingen steeds een probleem waren en nog steeds zijn. Jubithana was constant bezig met het blussen van brandjes, waardoor sommige zaken bleven liggen.

Ook ten aanzien van het luchtvaartbeleid kreeg hij het niet makkelijk. De ontwikkelingen bij de SLM gaven enorm veel hoofdpijn en uiteindelijk eindigde het aantrekken van een nieuwe directeur en aanstelling van een nieuwe president-commissaris in een enorm debacle. Geld om de operaties van de SLM gaande te houden was er niet en tenslotte werd ervoor gekozen de goudvoorraad die staatsmijnbouwbedrijf Grassalco in het buitenland had te verkopen en een deel van de opbrengst ter beschikking te stellen van de SLM.

Met een aantal schuldeisers van de nationale carrier zijn intussen herschikkingen getroffen, waardoor het bedrijf zich momenteel in relatieve rust kan focussen op herstel. Jubithana stuitte ook op forse tegenstand van het bedrijfsleven, met name lokale luchtvaartbedrijven, toen hij de landingsgelden en afhandelingskosten voor het begeleiden van binnenlandse vluchten wilde verhogen. Deze waren al enkele decennia niet aangepast, terwijl de kosten voor de dienstverlening vanuit de overheidsinstanties constant omhoog zijn gegaan.

Of het aanstellen van een nieuwe minister bij TCT enige soelaas zal bieden valt nog te bezien. Zonder de nodige middelen en capaciteit zal ook de nieuwe bewindvoerder niet tot de gewenste beleidsprestaties kunnen komen. Dit geldt trouwens voor alle andere departementen waar de ministers vervangen zullen worden.

Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk had de reshuffeling al maandag moeten hebben plaatsgevonden. Het wachten is nu op de terugkeer van de president om te zien met welke nieuwe ministers hij het laatste deel van zijn regeertermijn wil ingaan. Maar zoals talrijke keren in de Surinaamse politiek is gebleken is reshuffeling niet zaligmakend.