Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Republikein Kevin McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

Republikein Kevin McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

De Republikein Kevin McCarthy is afgezet in een stemming over zijn voorzitterschap van het Huis van afgevaardigden. Voor de afzetting van McCarthy was een meerderheid nodig. Hoewel hij gesteund werd door het grootste gedeelte van de Republikeinen, stemde een aantal van hen voor de afzetting.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat de voorzitter van het Huis wordt afgezet. De laatste afzettingsprocedure tegen een voorzitter van het Huis was in 1910 tegen de Republikein Joseph Cannon. Die overleefde de stemming.

De motie om McCarthy af te zetten kwam van zijn partijgenoot Matt Gaetz. Gaetz diende gisteren de motie voor het afzetten van McCarthy in, nadat McCarthy afgelopen weekend met een noodfinancieringswet in samenwerking met de Democraten een shutdown van de Amerikaanse federale regering had voorkomen.

Het Huis van Afgevaardigden stemde eerst over de motie voor de afzettingsprocedure zelf, waardoor er nog een kans was dat de motie weggestemd zou worden. Dat gebeurde niet: 208 leden stemden tegen het indienen van de motie en 218 stemmen voor. Onder de voorstemmers waren elf Republikeinen.

McCarthy volgde begin dit jaar de Democraat Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis. Dat ging niet zonder slag of stoot: er waren vier dagen en vijftien stemrondes nodig voor zijn verkiezing. McCarthy had namelijk te maken met felle tegenstand van een groep conservatieve Republikeinen. Zij verweten hem onder meer te veel met de Democraten samen te werken. Gaetz was een van de Republikeinse parlementariërs die tegen McCarthy stemden.

Uiteindelijk werd McCarthy toch gekozen, maar wel op de voorwaarde dat er maar één Congreslid nodig was om een stemming te krijgen over het voorzitterschap. Normaal is een meerderheid in het Huis nodig om een afzettingsprocedure te starten.

Shutdown
Afgelopen weekend stelde McCarthy een noodfinancieringswet voor om een shutdown, het stilleggen van de federale regering, te voorkomen. Een aantal uiterst conservatieve Republikeinen stuurde aan op een shutdown om hun eisen ingewilligd te krijgen. Zo wilden ze verregaande bezuinigingen op onder andere onderwijs en bijstand. Ook de steun aan Oekraïne wilden ze stopzetten.

Door de noodfinancieringswet werd de begroting voor de komende 45 dagen aangenomen. Vrijwel alle Democraten en de meeste Republikeinen stemden voor het pakket.