Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Rendement sociaal programma regering is uitgebleven’

‘Rendement sociaal programma regering is uitgebleven’

door Jason Pinas

PARAMARIBO — De bakken met geld die de regering vanaf 2020 heeft uitgegeven aan haar sociaal beleid hebben tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd. “Er zijn miljarden geïnvesteerd, maar het rendement is uitgebleven”, stelt NPS-parlementariër Patricia Etnel in gesprek met de Ware Tijd.

Ze keurt het af dat sommige mensen afhankelijk zijn van een ‘bordje eten en een pakketje’ in plaats van dat ze zelfredzaam worden gemaakt. Haar kritiek volgt na de uiteenzetting van president Chandrikapersad Santokhi onlangs in De Nationale Assemblee bij de presentatie van maatregelen om de stijgende wisselkoers te beteugelen.

“Het sociale beleid moet de mensen niet steeds hun handen laten ophouden, maar een systeem zijn waarbij ze zich naar een zelfredzaam niveau kunnen opwerken”

Sociaal programma

Het staatshoofd zei dat de regering dit jaar SRD 1,2 miljard heeft uitgetrokken voor het sociale programma, dat in januari is geïntroduceerd. Het staat los van het sociale vangnet. Onder het sociale programma vallen onder meer koopkrachtversterking van SRD 1.800 voor zwakke huishoudens met een maandinkomen van maximaal SRD 6.000 en de verstrekking van landelijk ruim tachtigduizend voedselpakketten.

Volgens het staatshoofd is intussen al SRD 97 miljoen uitgegeven aan koopkrachtversterking. Ongeveer zeventienduizend gezinnen van de beoogde zestigduizend zijn al in aanmerking gekomen. Om dit project ‘op zijn voeten te krijgen’ is SRD 43 miljoen geïnvesteerd zei Santokhi. “Het aantal pakketten dat vanaf de regering-Bouterse/Adhin is gegeven aan het volk, ligt naar mijn schatting in de miljoenen. Maar hebben we de mensen daarmee duurzaam geholpen? Zijn de gezinnen sterker geworden?” vraagt Etnel zich af.

De miljarden hadden volgens haar meer nut als ze waren gebruikt om mensen te leren hoe ze moeten ondernemen. De voedselpakketten-methode levert meer voordelen voor de leveranciers dan voor de mensen in nood. “De mensen die de goederen leveren verdienen eraan, maar de gezinnen hebben er maar voor een korte periode wat aan. We willen dat de Surinamer zijn eigen producten moeten kopen, maar hoe stimuleert de overheid dat?”

Overbrugging

Het sociale programma waarin SRD 1,2 miljard wordt geïnvesteerd is volgens Santokhi de meest voor de hand liggende overbruggingsmaatregel. De regering werkt volgens hem ook aan structurele oplossingen. Speciaal daarvoor zijn het Nofa-, productie- en KMO-fonds ingesteld waarop ondernemers een beroep kunnen doen. Etnel: “Geen enkele ondernemer heeft tot nu toe kunnen trekken uit het KMO-fonds.”

Uit het Nofa-fonds hebben volgens haar enkele mensen uit de agrarische sector misschien ondersteuning gehad. “Maar het ondernemersveld bestaat niet alleen uit de agrarische sector. De president moet ook met de tastbare resultaten komen die zouden zijn behaald.”

Ze wijst erop dat de regering het vanaf 2020 over een andere boeg moest gooien. Door pakketten te blijven geven wordt de bevolking afhankelijker. “Het sociale beleid moet de mensen niet steeds hun handen laten ophouden, maar een systeem zijn waarbij ze zich naar een zelfredzaam niveau kunnen opwerken. En dat missen we bij het regeringsbeleid.” Dat de president dit programma ziet als een overbruggingsmaatregel om het acute probleem aan te pakken, stelt Etnel niet gerust. Ze benadrukt dat Santokhi al bijna drie jaar aan de macht is en niet nu pas weet waar de schoen wringt. “Hoe kan hij nu nog spreken van acuut? Waar gaan we naartoe met die w’o set en-gedachte?”.