Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rek gaat eruit

Rek gaat eruit

HET IS 1 juni geweest en per die datum gaat de prijs van elektriciteit de lucht in. Over een maand en dan wel op 1 juli wordt de prijs van water ook verhoogd. De regering bouwt subsidies af en laat de bevolking langzaamaan de reële prijs betalen voor alle goederen en diensten die voorheen werden gesubsidieerd.

Het is waar dat de tarieven van deze goederen en diensten niet meer houdbaar waren. Subsidies moeten worden afgebouwd, zodat de staat meer geld overhoudt om andere noodzakelijke voorzieningen te garanderen voor de burger. Daarnaast om geld over te houden om de sociale programma’s te financieren.

Wat doet de regering om ervoor te zorgen dat de mensen niet moedeloos raken en het opgeven

Maar dan ziet de samenleving plotseling iets gebeuren. De overheid heeft de govermenttake op benzine verhoogd. Dat is een prijsverhogende maatregel. De belofte was dat nu met de reële prijs bij de pomp de burger marktconform zou betalen voor de benzine. En dus ook zou profiteren van een daling van de prijs. De regering houdt geen woord door toch govermenttake te innen en het te verhogen met SRD 0,50. Daarnaast wordt nog 5 procent BTW geheven op de benzineprijs.

Er lijken veel meer nieuwe verhogingen in het verschiet dit jaar. En hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gecalculeerd dat de inflatie naar het eind van het jaar richting de 36 procent zou gaan, is dat nu nog niet het geval. Terwijl burgers de koers voor de US dollar al enkele weken niet zien stijgen, zien zij toch de prijzen in de winkel dagelijks de lucht ingaan.

Ze krijgen binnen niet al te lange tijd ook nog de verhoging van de prijzen voor kookgas door hun keel gedrukt. De gasprijs is zwaar achterhaald zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen recent nog en hij verwacht dat er ook een beslissing hierover komt. Indien de prijs zo hoog wordt als de marktconforme zal dat het einde betekenen voor veel eetgelegenheden. En laat het nou juist de sector huisnijverheid zijn – koeken bakken en koken – die veel mensen in staat stelt het hoofd nog boven water te houden.

De SRD 1.800 aan gepensioneerden en zwakke huishoudens en de SRD 2.500 aan de ambtenaren zal snel achterhaald zijn als de regering zo doorgaat met het doorvoeren van verhogingen. Het is duidelijk dat het moet, maar wat doet de regering om ervoor te zorgen dat de mensen niet moedeloos raken en het opgeven. Die ondersteuning hoeft niet altijd direct in geld te worden uitgedrukt.

Wat doet de overheid met buurtorganisaties bijvoorbeeld. Dat ouders en kinderen leren hoe om te gaan met de stress van alle dag. Dat ouders en kinderen tools krijgen aangereikt om dichterbij elkaar te komen. Ouders en kinderen hebben een helpende hand nodig die ervoor helpt zorgen dat ze niet komen vast te zitten in een vicieuze cirkel van werken om schulden te betalen. Mensen hebben het zeer zwaar in Suriname en de rek is er zo zoetjes aan echt uit.