Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Regering verwacht voortgang herstelde relatie met nieuwe Nederlandse kabinet

Regering verwacht voortgang herstelde relatie met nieuwe Nederlandse kabinet

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De regering verwacht dat de herstelde bilaterale betrekkingen met Nederland onverstoord worden voortgezet wanneer na de verkiezingen later dit jaar een nieuwe kabinet aantreedt in Den Haag. Met de val van het kabinet-Rutte komen lopende projecten ook niet in gevaar, meent minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Vrijdag viel het kabinet-Rutte IV na maandenlang gesteggel over asielmaatregelen waar de coalitiepartijen het uiteindelijk niet eens over konden worden. Een laatste poging om tot overeenstemming te komen in een crisisoverleg bleef vruchteloos. Premier Mark Rutte kondigde maandag zijn vertrek uit de Nederlandse politiek aan. Hij is bij de komende verkiezingen niet beschikbaar als lijsttrekker voor de VVD.

Ramdin ziet de jongste politieke ontwikkelingen in Nederland als onderdeel van de politiek en democratie. Tegenover de Ware Tijd merkt hij op dat er tussen Suriname en Nederland een goede bilaterale verhouding bestaat die loopt langs de lijnen van de minister van Buitenlandse Zaken, verschillende andere lijnministeries alsook president Santokhi en de premier van Nederland. “Met het demissionair zijn van de Nederlandse regering vallen de hoofdrolspelers aan die zijde even weg, maar we zullen zien hoe de nieuwe constellatie eruit ziet en wij hopen gewoon de relatie verder voort te zetten als goede, als goede partners en in dat opzicht wachten we rustig de ontwikkelingen af.”

Makandra-projecten

Ten aanzien van de Makandra-samenwerkingsprojecten stelt de bewindsman dat deze op ambtelijk niveau zijn afgesproken en door technische ministeries worden aangedreven. “Ik verwacht dat daar geen verandering in komt. Noch over de voortgang, noch over de procedures waarlangs deze projecten worden geïnitieerd”, stelt Ramdin.

Op basis van de Makandra-afspraken staan voor de komende maanden hoog op de agenda projecten op het gebied van justitie en politie, volksgezondheid en onderwijs. Op ander niveau zijn er bilaterale afspraken over mondiale en internationale vraagstukken, zoals klimaatverandering en de ondersteuning die Suriname van Nederland krijgt in het kader van de betrekkingen met het Internationaal Monetair Fonds. “Wij rekenen gewoon erop dat die voortgaan; dat is ook op ambtelijk niveau”, aldus de bewindsman.

Met betrekking tot eventuele gevolgen voor het natraject van de onlangs officieel aaangeboden excuses voor het slavernijverleden door toenmalig premier Rutte en koning Willem-Alexander zegt Ramdin dat het afwachten is welk signatuur de nieuwe Nederlandse regering zal hebben. Het zou volgens hem voorbarig zijn om daarop vooruit te lopen. “Welke regering daar ook zal aantreden, Suriname zal altijd een goede relatie trachten op te bouwen met vrienden en wij hopen dat dit regeringoverstijgend kan zijn.”

Na het uitspreken van de excuses op 1 juli door koning Willem-Alexander, zei president Santokhi dat zijn regering op een later termijn een maatschappelijk breed gedragen reactie zal geven.