Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Regering doet finaal bod koopkrachtversterking

Regering doet finaal bod koopkrachtversterking

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Indien de vakbeweging het bod van de regering niet accepteert, komt er voor dit jaar geen financieel extraatje voor landsdienaren. Dat kwam vrijdagmiddag naar voren tijdens een persconferentie van de regering.

Donderdag hebben regering en vakbeweging geen overeenstemming bereikt over de beoogde koopkrachtversterking. De standpunten liggen nog ver elkaar. Aan de regering is een ultimatum van één week gesteld.

“Een excessieve verhoging van de loonkosten betekent dat we de offers die het volk heeft gebracht de afgelopen jaren in de prullenbak kunnen gooien”

Minister Bronto Somohardjo

Wijsheid en rationaliteit

Tijdens de persconferentie zei minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken te hopen dat de bondsleden hun leiders kunnen overtuigen om akkoord te gaan met het bod van de regering. “Een verhoging is niet wenselijk, maar een excessieve verhoging van de loonkosten zal onacceptabel zijn en dat betekent dat we de offers die het volk heeft gebracht de afgelopen jaren in de prullenbak kunnen gooien. En dat gaan we als regering niet toelaten. Ons bod is duidelijk”, stelde Somohardjo.

Hij gaf aan dat de regering bereid is SRD 4.000 netto te geven in december, van januari tot en met juni volgend jaar SRD 2.500 per maand en daarbovenop een looncorrectie van 8 procent. Hij verwacht dat de vakbondsleiders wijsheid en rationaliteit laten prevaleren en het bod van de regering accepteren. “Want, als ze dat niet doen betekent het dat wij als regering niks kunnen geven”, stelde de bewindsman.

De vakorganisaties BvL, Fols, ALS, CLO, PWO, De Moederbond, alsook de veiligheids- en gezondheidsbonden, willen SRD 1.500 extra koopkrachtversterking per maand van oktober tot en met december. Het akkoord met de vakbeweging ten aanzien van de koopkrachtversterking van SRD 2.500 eindigt in november. Ook moet BTW worden aangehouden, de belastingvrije grens worden opgetrokken en de belastingschijven worden opgerekt.

‘Stapsgewijs’

De eenmalige uitkering van SRD 4.000 in november zal de staat, aldus Somohardjo, SRD 350 miljoen kosten. In het eerste halfjaar van 2024 zullen de extra kosten in totaal SRD 1,7 miljard bedragen indien akkoord wordt bereikt met de vakorganisaties.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning gaf een overzicht van de maandelijkse uitgaven van de staat. Uit die presentatie bleek dat er maandelijks een tekort van SRD 433 miljoen is. In totaal bedragen de vaste overheidsuitgaven SRD 1,83 miljard. De bewindsman benadrukte dat het de regering ernst is om uitgaven te plegen zonder de macro-economische stabiliteit die is ingezet kapot te maken.

Vertegenwoordigers van het Planbureau Suriname, het Bureau voor de Staatsschuld, de Centrale Bank van Suriname en het Overlegorgaan van de overheid gaven vanuit hun discipline enig inzicht over de huidige stand van zaken over overheidsfinanciën en welk negatief effect het inwilligen van de eis van de vakbeweging zal hebben. Onder meer zullen de maatschappelijke geldhoeveelheid en het begrotingstekort van de overheid toenemen. Het Planbureau stelt voor om zaken stapsgewijs te doen en niet in één keer.