Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Regentijd en gevolgen voor prijs van groenten en fruit

Regentijd en gevolgen voor prijs van groenten en fruit

Behalve Paramaribo is het ook voor boeren in Nickerie een lastige situatie die ontstaat door de aanhoudende regenval. De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met een landbouwer uit het district Nickerie. De economische situatie in het land is vooral voor mensen die in de productiesector zitten zorgwekkend, en dat is al een tijd zo. 

Klimaatverandering en gevolgen

Wat er nieuw bij komt kijken is klimaatverandering dat zeker een grote impact heeft op de producten, die soms uitsterven doordat er te veel neerslag is gevallen. Met de natuur kan volgens landbouwers niet gevochten worden en de schuld kun je verder ook niet schuiven in de schoenen van de regering of derden. Het is een kwestie van klimaatverandering. 

Doordat de aanplant moeilijkere complicaties heeft tijdens regenachtig weer zijn ook de prijzen van groenten en fruit gestegen. Je kunt bijna zeggen, dat de situatie die er is ontstaan niet rooskleurig is. Op de vraag van de redactie hoe het zit met de verhoging van de prijzen, zegt een landbouwer dat de prijzen niet drastisch gestegen zijn. Desondanks zijn er opmerkelijke tekorten te constateren bij de verkoop van groenten en fruit.

Koopkracht daalt steeds meer

In Nickerie  is het erg makkelijk om op kleine schaal voor het gezin te zorgen dat er wat groenten en fruit is. Men gaat dus nu over tot het planten van groenten en fruit en anderen leveren die ook nog aan de Chinees als er wat te veel is. De koopkracht daalt met de dag . 

Nu het klimaat ook nog om de hoek komt kijken is het te verwachten, dat het nog meer zal dalen, maar vaak lopen percelen onder waardoor ook de kleinschalig familieproductie geen voortgang heeft en de mensen in principe het kopen van groenten als enige optie hebben  De boeren krijgen te horen dat de prijzen soms onbetaalbaar zijn, maar kunnen ook niet anders, ze zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen. 

Groenten op rekening 

Het geven van spullen (fruit en groenten) en het wachten tot eind van de maand voor de betaling is nu ook een trend die vele burgers hebben. De vaste lasten zijn niet altijd even makkelijk te combineren met elke week een paar bossen groenten. Dit is tot op dit moment het meest innovatieve dat landbouwers doen om toch hun districtsgenoten te voorzien van groenten en fruit.