Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rechter Sonai: “Veel mensen hebben een kort lontje”

Rechter Sonai: “Veel mensen hebben een kort lontje”

Rechter Iswarpersad Sonai merkte tijdens de zitting op dat het hem is opgevallen dat heel veel mensen een kort lontje hebben. De magistraat gaf aan niet te weten wat er aan de hand is, maar het zou best aan de economische situatie in het land kunnen liggen. Deze opmerking maakte hij tegen drie verdachten die aangehouden zijn op verdenking van openlijke geweldpleging die ze samen hebben gepleegd, waardoor het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep.

Bidjai en enkele familieleden stonden voor een winkel in het district Wanica te borrelen. Op een gegeven moment kwamen de verdachten Amit (23), Krishan (27) en Kevin (25) ter plaatse. In het voertuig zat ook de vriendin van Amit en hun 2-jarig kind. Amit parkeerde zijn voertuig voor de winkel, waarna Krishan de winkel in ging om bier te kopen.

Intussen liep Bidjai terug van de plek waar hij was gaan plassen en vroeg aan de vrouw om de deur van het voertuig dicht te doen, zodat een ander voertuig kon parkeren. Daarbij gebruikte de man krachttermen en Amit begon op zijn beurt de man ook voor vies en vuil uit te schelden. Er ontstond een scheldkanonnade.

Toen Krishan naar buiten kwam met vier flessen Heineken en de woordenwisseling zag, mengde hij zich er ook in zonder te informeren naar de situatie. Hij begon Bidjai te slaan en schoppen, waarbij hij zelf ook met een stoel werd geslagen.

Bidjai bood weerstand, maar kwam uiteindelijk ten val. Na dit voorval besloten Amit en Krishan in het voertuig te stappen en vertrokken. Het slachtoffer stond inmiddels op, greep een fles en smeet die richting het voertuig. Dit voertuig was slechts twee weken eerder aangeschaft.

De klap veroorzaakte een deuk, waarna de verdachten terugreden naar de winkel en het slachtoffer voor de tweede keer aanvielen. Deze keer mengde ook Kevin zich erin. De situatie escaleerde volledig en gezamenlijk brachten ze het slachtoffer naar het ziekenhuis, waar hij meer dan een week verbleef en momenteel behandeld wordt door een neurochirurg, een KNO-arts en een oogarts. Dit incident vond plaats op 2 juni.

Tijdens de zitting verklaarden alle drie verdachten dat ze zelf ook onder invloed van alcohol waren en niet konden verdragen dat Bidjai hen uitschold. Ze hadden niets tegen Bidjai gezegd, maar het was juist hij die de confrontatie zocht. De rechter vroeg aan de verdachten wat er zou zijn gebeurd als ze rustig van de plek waren weggereden zonder op Bidjai te reageren.

De drie mannen gaven toe dat ze verkeerd hadden gehandeld en betuigden spijt. Ze vroegen ook om een kans. De officier van justitie eiste voor alle drie een gevangenisstraf van 18 maanden onvoorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 2 jaren en hun gevangenhouding.

De rechter benadrukte dat naar zijn oordeel het slachtoffer provocerend gedrag vertoonde. Hij is de confrontatie aangegaan, maar dit betekent niet dat de verdachten ook confronterend moesten handelen. Ze hadden de optie om zich van de plaats te verwijderen, maar dit hebben ze nagelaten. Geen van hen heeft rekening gehouden met het feit dat er een kindje in het voertuig aanwezig was.

“Als alle mannen die voor de winkel stonden zich ook met het gevecht hadden bemoeid, wat zou er dan gebeurd zijn? Stoer doen heeft geen zin, het brengt je nergens,” zei de rechter. De magistraat week af van de strafeis van de officier van justitie en legde aan alle verdachten een gevangenisstraf op van 12 maanden, waarvan 8 maanden en 26 dagen voorwaardelijk met aftrek, met een proeftijd van 3 jaar, en gelastte onmiddellijke invrijheidstelling.