Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Rechtbank Kenia verbiedt regering om politieagenten naar Haïti te sturen

Rechtbank Kenia verbiedt regering om politieagenten naar Haïti te sturen

Een Keniaanse rechtbank heeft de plannen van de regering tijdelijk geblokkeerd om honderden politieagenten naar Haïti te sturen in het kader van een door de VN goedgekeurde missie om het Caribische land te helpen bij de bestrijding van ernstig bendegeweld.

Het gerechtelijk bevel dat op maandag is uitgevaardigd, is geldig tot 24 oktober en volgde op een gezamenlijk ingediende petitie van een oppositiepartij en twee Kenianen die stellen dat de beslissing om politieagenten buiten het Oost-Afrikaanse land te stationeren illegaal is.

Volgens een gerechtelijk document dat door Reuters is ingezien, verbiedt het bevel Keniaanse overheidsfunctionarissen, inclusief de president en zijn minister van Binnenlandse Zaken, “om politieagenten naar Haïti of enig ander land te sturen tot 24 oktober 2023”.

In juli beloofde de Keniaanse regering 1000 politieagenten te leveren nadat Haïti een beroep had gedaan op internationale hulp met betrekking tot veiligheidspersoneel om te assisteren in de strijd tegen bendes die verantwoordelijk worden gehouden voor toenemend geweld.

De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 200.000 Haïtianen zijn ontheemd geraakt tijdens het escalerende geweld, waarbij gewapende bendes willekeurige moorden, ontvoeringen, groepsverkrachtingen en het in brand steken van huizen uitvoeren.

Volgens de verzoekers is de inzet van politieagenten “niet alleen onzinnig en irrationeel, maar ook ongrondwettelijk”. De beslissing om in te zetten heeft geen openbare participatie omvat en is eveneens ongrondwettelijk omdat alleen het Keniaanse leger buiten het land kan worden ingezet, aldus het verzoekschrift.