Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Readytex-expo ‘Muddy Waters’ noodkreet voor bescherming regenwoud

Readytex-expo ‘Muddy Waters’ noodkreet voor bescherming regenwoud

PARAMARIBO — In de tentoonstelling ‘Muddy Waters’ geven de curatoren Aruna Mungra en Miguel Keerveld een Surinaamse draai aan de Amazone Biënnale. Ze richten zich op de Surinaamse rivieren met de kenmerkende modderige wateren. “Vaak vinden we modder vies en niet mooi, maar deze zorgt voor vruchtbaarheid en leven”, schrijft Readytex Art Gallery.

De Bienal das Amazônias werd dit jaar voor het eerst geopend in Brazilië. Van vijf kunstenaars van Readytex Art Gallery werden werken geselecteerd door de organisatie. De betekenis van het water van de Amazone voor het leven aldaar is een centraal thema van de biënnale.

Falend overheidsbeleid

Met betrekking tot de Surinaamse situatie schrijft de galerij dat de rivieren de levensaders van flora en fauna vormen, maar ook voor mensen onmisbaar zijn in het dagelijkse bestaan en economische activiteiten, bijvoorbeeld als bronnen van voedsel en drinkwater, als leveranciers van vruchtbare grond door de afzet van slib in de kustvlakte en als belangrijk netwerk van verbindingswegen in ons land.

Echter, Readytex Art Gallery luidt tegelijkertijd de noodklok. “In troebel water is het goed vissen en dat blijkt! Door falend overheidsbeleid kunnen mensen die eigen financieel gewin vooropstellen hun gang gaan. In plaats van duurzame ontwikkelingsactiviteiten woekeren de illegale houtkap en goudwinning. Het woud wordt vernield zonder herplanting en de lozing van giftige stoffen laat de levensaders van onze Amazone dichtslibben”, haalt ze aan.

Noodkreet

Volgens de galerij verheffen de inheemse en marron gemeenschappen uit binnenland hun stem steeds luider. “Maar ze worden niet gehoord.” Daarom wordt de expositie ‘Muddy Waters’ met werken van Keerveld, Dhiradj Ramsamoedj, Rinaldo Klas, Reinier Asmoredjo, Shaundell Horton, Hanka Wolterstorff, Leonnie van Eert, Kenneth Flijders, Roddney Tjon Poen Gie, John Lie A Fo, Sunil Puljhun, Sri Irodikromo, Wilgo Vijfhoven en René Tosari gezien als “een noodkreet voor de bescherming van ons prachtige regenwoud”.

De tentoonstelling werd vrijdag geopend en loopt tot en met 30 september. De Bienal das Amazônias vindt plaats in de stad Belém en is open tot 5 november.