Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ray Neïman wil zich weer focussen op muziek

Ray Neïman wil zich weer focussen op muziek

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Op muziekgebied is het lang stil geweest rondom zanger Ray Neïman. Dat het stil was, betekent niet dat hij stil heeft gezeten. Muziek en het maken van videoclips parkeerde hij een paar jaar voor het ontwerpen van zijn tassenlijn en om op tournee gaan. “Maar de passie voor muziek wint het en binnenkort kom ik met iets nieuws”, zegt de artiest bijna mysterieus. Wat dat ‘iets’ is wil hij als verrassing houden.

Sinds begin maart haalt hij opnieuw de radiohitlijsten met zijn nieuwste nummer ‘Hope’. Neïman is blij dat het nummer goed door zijn fans in Suriname is ontvangen. Bij Radio 10 kwam hij in juli met dit lied zelfs in aanmerking voor een award. ‘Hope’ is zijn vierde nummer één hit op de muziekhitlijst bij dit station. Daarvoor scoorde hij met ‘Destiny’ (2007), ‘Ton sourire’ (2011) en ‘Na lingi yo’ (2012).

“Ik wil dat de tassen niet alleen in Europa worden verkocht, maar ook in Suriname en Frans-Guyana”

Hoop

Dat ‘Hope’ ook een hit zou worden, was voor hem geen verrassing. “Als ik een lied uitbreng, weet ik vaak wat ik ermee kan bereiken. Mi e skrifi poku altijd nanga firi”, zegt hij. In dit nummer bezingt Neïman in Sranantongo om de hoop niet te verliezen, wat er ook in het leven gebeurt. “En als de last te zwaar is, moet je alles in handen van de Schepper leggen”, benadrukt de artiest.

Hij is bezig de laatste hand te leggen aan de videoclip die hij in oktober hoopt uit te brengen. In de Franse media wordt melding gemaakt dat hij aan een nieuw album werkt. Echter, tegenover de Ware Tijd wil hij dat ontkennen noch bevestigen. Indien dat zo is wordt het zijn derde album.

Tassen

Behalve het zingen heeft Neïman een paar jaar geleden een nieuwe hobby ontdekt. Het ontwerpen van tassen vervaardigd van Afrikaanse waxprint en origineel leer. Het woord ‘modeontwerper’ vindt hij zelf te hoog gegrepen. “Mi altijd ben lobi sani nanga mode”, zegt hij bescheiden.

Hij begon met reis- en rugtassen maken. Toen dit goed insloeg, besloot hij er verder mee te gaan en zo raakte muziek maken op de achtergrond. Na een lange voorbereiding van vijf jaar bracht hij in 2020 de tassenlijn onder de merknaam ‘Sibe Wax Bags’ uit.

Sibe is zijn familienaam en hij heeft die als handelsmerk bewust gekozen als ode aan zijn overleden moeder. Ook de Afrikaanse prints voor de tassen zijn – vanwege zijn roots op het Afrikaanse continent – een bewuste keus. “Ik wilde die connectie tot uitdrukking brengen”, verklaart hij.

Mannenlijn

Hoewel het om Afrikaanse prints gaat, wordt de textiel niet in Afrika vervaardigd, maar in Europa. “De kleding die Afrikanen er mee maakten heb ik altijd mooi gevonden, maar ik wilde geen kledinglijn.”

Naast de reis-, rug- en damestassen wil hij portemonnees uitbrengen. Hij is nog aan het bekijken hoe een mannenlijn uit te brengen, zonder al te drukke prints. “A no ala manengre lobi den prenki disi”, zegt hij lachend, terwijl hij naar zijn eigen rugtas wijst.

Voor de tassenlijn regelt hij alles zelf, waardoor hij muziek verwaarloosde. Maar hij wil dit veranderen door zich meer op zijn passie, muziek maken, te focussen. “Ik ben nu bezig met het verder uitbouwen van mijn onderneming, want ik wil dat de tassen niet alleen in Europa worden verkocht, maar ook in Suriname en Frans-Guyana.” Hij geeft toe dat de vraag groter is dan het aanbod.

Populair

De artiest woont momenteel in Madagaskar. Vorig jaar augustus participeerde hij daar in het Somarôho-festival. “Ik ben van het land gaan houden en daarom ben ik er gebleven.” Dat wil volgens hem niet zeggen dat hij er voor altijd zal blijven wonen. “Ik kom zeker terug.”

Het afgelopen weekend woonde Neïman in Guyana het ‘Super Concert’, onderdeel van het Cricket Carnival 592 bij. Voor hem was het zijn eerste bezoek aan het land. “Toen ik hoorde dat Sean Paul zou optreden, besloot ik ernaar toe te komen”, zegt de zanger.

Neïman heeft in shows in Colombia en Nederland opgetreden waar deze Sean Paul ook optrad. Dat de artiest nog populair is in eigen land was te merken bij zijn terugreis naar Suriname met de veerboot. Fans complimenteerden hem met zijn laatste hit ‘Hope’ en vroegen om een selfie, waar hij mee instemde.