Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ratcliffe koopt een belang van 25% in Man Utd nadat sjeik Jassim zich terugtrekt

Ratcliffe koopt een belang van 25% in Man Utd nadat sjeik Jassim zich terugtrekt

De Britse miljardair Sir Jim Ratcliffe staat op het punt een deal te sluiten voor een eerste belang van 25% in Manchester United, zo melden Matt Lawton en Matt Dickinson van The Times.

De overeenkomst, die naar verwachting een waarde van £1,3 miljard zal hebben, zal naar verwachting de komende dagen tijdens een bestuursvergadering worden bekrachtigd en volgt op de terugtrekking van sjeik Jassim bin Hamad Al Thani uit het verkoopproces.

Door het bod van Ratcliffe kunnen de Glazers een belang in de club behouden. De oprichter van INEOS, een petrochemisch bedrijf dat al eigenaar is van het Franse Nice, is echter van plan om uiteindelijk een volledige overname af te ronden, melden Lawton en Dickinson. Het INEOS-team van Ratcliffe zal “sportieve invloed” hebben op Old Trafford als onderdeel van de initiële deal, vertelden bronnen aan Mark Ogden en Rob Dawson van ESPN.

De Qatarese bankier Sheikh Jassim wilde onmiddellijk 100% van de club, en zijn definitieve aanpak in juni werd volgens Sky News gewaardeerd op meer dan £ 5 miljard.

Het langdurige verkoopproces begon in november 2022, toen de veel verguisde Glazers onthulden dat ze overwogen de club te verkopen. Er volgden verschillende biedrondes, terwijl de bezorgdheid groeide dat de zittende eigenaren niet van plan waren de controle uit handen te geven en in plaats daarvan probeerden de waarde van de club te vergroten en investeringen aan te trekken.

De Finse zakenman Thomas Zilliacus was een van de potentiële kopers van United totdat hij beweerde dat de Glazers de club niet respecteerden door in april een derde biedronde te openen.

“Ik zal niet meedoen aan een farce die is opgezet om de winst voor de verkopers te maximaliseren ten koste van Manchester United”, schreef Zilliacus op X, voorheen bekend als Twitter.

De aandelenkoers van Manchester United kelderde in september na een bericht in de Mail on Sunday waarin stond dat de Glazers de club van de markt haalden.

Fans hebben talloze protesten georganiseerd tegen het eigendom van de Glazers. De club kampt met enorme schulden en het team is nog lang niet in de buurt van het succes dat Sir Alex Ferguson op het veld behaalde.

De Glazers kochten United in 2005 voor £790 miljoen. De club heeft bijna £1 miljard aan brutoschulden, bankleningen en transfersommen schuldig, meldde Stone in maart. Sjeik Jassim schatte dat er £1,5 miljard nodig was om het Old Trafford-stadion en het trainingsveld van de club te moderniseren, zo begrijpen Lawton en Dickinson.