Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Purp

Purp

PARAMARIBO – EN DAN vooral de houten binnenstad – krijgt een facelift binnen het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp). Daarbij is ook de Palmentuin, één van de weinige groene plekken in de binnenstad meegenomen om onder handen te worden genomen. November vorig jaar werd dan ook bekendgemaakt dat de tuin voor enige maanden zou sluiten. Echter, maandenlang gebeurde er niets en de tuin, die niet potdicht kan worden gehouden en vanuit Wakapasi te betreden is, werd toch bezocht.

Bijzonder was dan ook de aankondiging van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vorige maand dat de rehabilitatie van de tuin zou beginnen. In eerdere berichten stond namelijk vermeld dat de tuin in juni dit jaar alweer zou worden opengesteld. Dat leverde op zijn minst verwarring op.

De vraag die rijst is: waarom een buitenlandse erbij wanneer een lokale al heeft gewerkt?

Zeker toen werd gezegd dat er een lokale deskundige de Palmentuin had bekeken, maar dat er een buitenlandse expert erbij is gehaald. De vraag die rijst is: waarom een buitenlandse erbij wanneer een lokale al heeft gewerkt? Het openstellen van de tuin, die in 2009 al een keer grondig was gerehabiliteerd, is nu, nadat eerst werd gezegd 30 september, gepland voor oktober.

Maar er schijnt nog meer vertraging aan te komen binnen Purp. Op 11 augustus zei de districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Ricardo Bhola, dat de Waterkant vanaf 12 augustus voor één jaar zou worden gesloten vanwege rehabilitatiewerkzaamheden. Nog geen maand later blijkt dat de standhouders een compensatie willen voor de te derven inkomsten wanneer ze van die locatie weg moeten.

Hoe kan het dat deze eis nu pas bekend is binnen deze fase? Purp heeft zich ook gecommitteerd aan het betrekken van de belanghebbenden bij het uitvoeren van dit project. Zijn deze bezwaren al eerder geopperd en hoe komt het dan dat er nu pas een consultant is aangetrokken om een plan te maken met de standhouders. Dat zal weer vertraging opleveren bij de uitvoering van het programma. Dat kan zelfs nog langer duren wanneer de crafters ook een vergoeding eisen zoals de standhouders dat nu doen.

Het gebeuren rond de rehabilitatie van de Palmentuin en nu dat van de Waterkant, lijkt op een aanpak die achter de feiten aanholt. Een niet onbelangrijk detail is dat ook voor personele en administratieve kosten er een bepaald bedrag is gealloceerd binnen Purp. Hopelijk zullen met deze vertragingen geen onoverkomelijke obstakels ontstaan op dat gebied. Het zou doodzonde zijn als het project nog niet is opgeleverd, maar het budget voor de personele kosten al is overschreden.