Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Psycholoog Juljo Cruden waarschuwt op Werther-effect

Psycholoog Juljo Cruden waarschuwt op Werther-effect

“Bij het rapporteren over suïcide is het belangrijk dat positieve verhalen over herstel en beschikbare hulpbronnen centraal staan. Zodoende wordt een boodschap van hoop en mogelijkheden verspreid.” Dit zegt psycholoog Juljo Cruden in gesprek met Suriname Herald. Cruden wijst erop dat indien de berichtgevingen over mentale gezondheid en suïcide niet op de juiste manier de samenleving bereiken, mensen ontmoedigd kunnen raken om hulp te zoeken.

Hij uit verder bezorgd uit dat in bepaalde gevallen suïcidaal gedrag zelf kan worden aangemoedigd. Volgens Cruden is het daarom van cruciaal belang dat journalisten begrijpen dat hun werk grote invloed kan hebben op het welzijn van individuen en de maatschappij als geheel. Het is volgens de psycholoog ook belangrijk te beseffen dat sensatiezuchtige berichtgeving de nabestaanden en de betrokken personen onnodig leed berokkenen.

Onlangs heeft de Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), een open brief gepubliceerd aan de media. SVPO luidt hierbij een noodkreet met betrekking tot het Werther-effect. Dit is een fenomeen waarbij het aantal gevallen van zelfmoord toeneemt na de publicatie van zelfmoordnieuws als gevolg van imitatie. Dit staat ook wel bekend als copycat-zelfmoord. De vereniging geeft verder een achttal aanbevelingen voor het rapporteren over het vraagstuk.

In een eerder bericht van Suriname Herald is er melding gemaakt van de alarmerend-hoge zelfmoordcijfers van Suriname https://www.srherald.com/suriname/2023/10/09/king-rapportage-over-suicidegevallen-moet-correct-geschieden/. Volgens de “World Health Organization (WHO) behoort Suriname met een zelfmoordcijfer van 23.2 per 100.000, tot de top tien landen met de hoogste suïcide-gevallen. Het is volgens Cruden daarom van eminent belang dat alle actoren, waaronder ook de media, een bijdrage leveren om dit vraagstuk aan te pakken.

Enkele belangrijke richtlijnen zijn volgens Cruden:
– Vermijd sensationele berichtgeving en expliciete details over de methode of locatie van een suïcide. Sensatiezucht kan anderen aanzetten tot soortgelijke daden.
– Raadpleeg deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid om de juiste terminologie en framing te gebruiken. Respecteer de privacy en waardigheid van de betrokkenen.
– Moedig het open gesprek over mentale gezondheid aan en wijs op beschikbare hulpbronnen voor mensen die hulp nodig hebben.
– Wees bewust van de potentiële impact van uw woorden en beelden en weeg zorgvuldig af wat wel of niet in het nieuws wordt opgenomen.

Cruden organiseert samen met Caricom Jeugdambassadeur Fay King de workshop ‘Mental Health and Suïcide Reporting’ voor journalisten en andere medewerkers binnen de media. Dit evenement zou oorspronkelijk op 14 oktober 2023 plaatsvinden maar is echter verschoven naar 19 oktober 2023.